L’Eurocambra dona l’aprovat final al nou fons anti-Covid

  • Una vegada publicat el reglament al Diari Oficial de la UE, els Vint-i-set podran començar a presentar formalment els seus plans nacionals d’inversió i reformes

  • Divuit estats membres han enviat ja els seus esborranys, tot i que la Comissió Europea creu que molts necessiten un millor equilibri entre reformes i inversions

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’aprovació aquest dimecres al Parlament Europeu del mecanisme de recuperació i resiliència, que canalitzarà 672.500 dels 750.000 milions d’euros del nou fons anti-Covid-19, aclareix el camí definitivament a l’allau de milions amb què la Unió Europea intentarà minimitzar l’impacte socioeconòmic de la pandèmia. Una vegada aprovat formalment pel Consell i publicat al Diari Oficial de la UE, a partir de la setmana vinent, els Vint-i-set podran començar a remetre oficialment els plans d’inversió i reformes nacionals, un requisit imprescindible per accedir als milers de milions en subsidis i préstecs del nou instrument.

Fins ara, segons fonts de la Comissió Europea, només hi ha tres països que no han remès cap document, sis només han compartit amb la Comissió Europea alguns elements dels seus plans mentre que els restants 18 Estats membres sí que han enviat un esborrany complet o una bona part. Aquest és el cas d’Espanya, que va enviar fa unes setmanes les últimes fitxes –una trentena en total– amb les reformes estructurals que planeja fer el Govern de Pedro Sánchez per accedir als 140.000 milions d’euros preassignats per la UE.

Malgrat el diàleg obert amb els Estats membres en els últims mesos, per accelerar el procés d’avaluació i aprovació, Brussel·les considera que molts dels plans rebuts fins ara –que després hauran de ser validats pels Vint-i-set en l’Ecofin– no ofereixen un equilibri adequat entre reformes i inversions al prioritzar més el segon component. «En alguns estats membres hi ha una forta dependència de les inversions més que de les reformes i part de la feina ara és intentar trobar l’equilibri», explicaven aquesta setmana fonts de la direcció general d’assumptes econòmics.

Objectius i terminis de reformes

Un missatge que ja va traslladar el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni, durant la roda de premsa de l’últim Eurogrup fa tres setmanes en relació amb el pla espanyol presentat aquell dia per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, a la resta dels seus col·legues europeus. «El que demanem és un compromís fort amb les reformes i detalls sobre reformes i les metes, tot i que crec que anem pel bon camí amb Espanya. Hem de continuar treballant alguns dies i algunes setmanes», va dir llavors l’italià.

Notícies relacionades

Segons fonts de la Comissió encara queda, en general, feina «substancial» per fer perquè els governs aportin estimacions del cost de les seves mesures i defineixin amb claredat els objectius i les metes tot i que encara es disposen de setmanes. En tot cas, els plans no es podran aprovar abans que els Estats membres hagin ratificat la decisió de recursos propis que permetrà a Brussel·les acudir als mercats a la recerca de finançament per finançar el nou fons.

Per poder accedir-hi, i sol·licitar el 13% de prefinançament al qual tindran dret els governs, els plans nacionals de recuperació s’hauran de centrar en quatre pilars: transició ecològica, transformació digital, cohesió econòmica, productivitat i competitivitat, així com cohesió social i territorial. Els plans hauran de destinar, a més, almenys el 37% del pressupost a projectes vinculats amb el clima, el 20% a mesures destinades a reformes que donin suport a la transició digital i respectar les recomanacions econòmiques per país de la Comissió Europea. «El mecanisme és la resposta correcta a l’impacte del virus», ha celebrat la socialista Eider Gardiazabal, una de les ponents de l’Eurocambra. «Contribuirà a modernitzar les nostres economies, fer-les més netes i verdes», ha celebrat també el conservador popular Siegried Muresan.