Embolcall sostenible

L’alvocat es reinventa

L’empresa d’Ibi ITC Packaging utilitzarà restes d’aquest fruit per fabricar envasos que conservin millor els aliments

L’alvocat es reinventa
4
Es llegeix en minuts

En un moment en què el concepte de la sostenibilitat està cada vegada més present entre els consumidors, i també en què es busca una alimentació saludable sense tant protagonisme d’additius i conservants artificials, l’empresa ITC Packaging d’Ibi, la Universitat d’Alacant (UA) i l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) s’han embarcat en un projecte singular que reuneix els dos elements. Es tracta, en concret, de desenvolupar envasos a partir de restes d’alvocats, que no només tinguin característiques biodegradables, sinó que alhora siguin capaços d’allargar fins a un 15% la vida dels aliments derivats d’aquest mateix fruit.

La iniciativa, batejada com Guacapack, està finançada per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i liderada per ITC Packaging, empresa amb una àmplia experiència en la fabricació d’envasos, atès que és proveïdora de firmes tan conegudes com Danone, Nestlé, Grup Pascual o Mercadona, entre d’altres.

El projecte té el seu origen en la proposta que els va fer arribar una potent firma d’Andalusia dedicada a l’elaboració de productes alimentaris basats en l’alvocat, com la salsa guacamole. L’empresa en qüestió està interessada a disposar d’un envàs que tingui propietats antioxidants, tenint en compte que els transformats d’aquest fruit compten amb una vida relativament curta, cosa que es manifesta principalment en el seu aspecte, que passa del verd al marró amb relativa rapidesa.

En aquest context, i segons la informació facilitada des de l’AVI, l’objectiu és desenvolupar un nou sistema d’envasament biodegradable que mantingui més temps aquests aliments en bon estat i que redueixi l’ús de conservants sintètics. Per fer-ho, el projecte Guacapack combina les etiquetes amb funció de barrera d’oxigen, que eviten l’oxidació, amb la incorporació d’antioxidants naturals procedents dels residus del mateix alvocat, com són la pell, la polpa i la llavor, principalment. D’aquesta manera, se li atorga una segona vida a uns residus que poden superar el 45% del pes total de cada peça.

Les etiquetes multicapa, que actuen com a barrera contra l’oxigen i eviten l’oxidació de l’aliment, es dissenyaran a partir d’una pel·lícula del midó de la llavor de l’alvocat, prèviament extret i purificat. Així mateix, s’obtindran components actius amb una alta capacitat antioxidant dels residus de la pell i la polpa, que s’incorporaran al bioplàstic amb què es fabricarà l’envàs. Són aquests components els que, a l’entrar en contacte amb l’aliment, possibilitaran un increment del 15% en el seu període de consum preferent.

La directora del departament de recerca i desenvolupament d’ITC Packaging, Rosa Valero, destaca l’aposta que està portant a terme l’empresa per fabricar envasos cada vegada més sostenibles. Segons les seves paraules, «treballem amb bioplàstics, materials biodegradables i també reciclats, que és cap a on es va en aquests moments. En qualsevol cas, al final són els clients per a qui treballem els que decideixen el tipus de plàstics que volen per als seus envasos». En el cas concret del projecte basat en els alvocats, Valero remarca que «és una iniciativa molt interessant, perquè parlem d’un fruit que, al tenir un os molt gran, genera molt desaprofitament. Amb aquesta iniciativa, podem aprofitar-ho tot».

Per part de la UA, és el grup de recerca Nanobiopol el que està treballant en el tema. El professor del departament de Química Analítica i Nutrició, Alfonso Jiménez, encapçala l’equip d’investigadors, en el qual també figuren Mari Carmen Garrigós, Marina Ramos i diversos estudiants. «Es tracta –emfatitza– d’un projecte basat en l’economia circular, atès que utilitzem els residus que es malgasten i fins i tot es cremen per a la seva eliminació, amb la finalitat de produir uns envasos que, a més, tenen propietats antioxidants per la seva capacitat d’absorbir l’oxigen».

Per desenvolupar amb èxit el projecte, l’institut Aimplas aportarà el seu coneixement i experiència en la incorporació dels additius encapsulats al material de l’envàs i en el desenvolupament de les etiquetes barrera.

Guacapack suposa, a la pràctica, una alternativa a la utilització d’additius sintètics, que, a més, proporciona un nou ús d’alt valor afegit als residus agroalimentaris per obtenir envasos biodegradables i procedents de fonts renovables. Per tant, el projecte es troba alineat amb els reptes i solucions establerts pel comitè estratègic d’innovació especialitzat en economia circular de l’AVI.

El grup de recerca Nanobiopol de la Universitat d’Alacant (UA) està portant a terme un ingent treball de recerca als seus laboratoris, amb l’objectiu de convertir en realitat el projecte per mitjà del qual s’utilitzaran restes d’alvocats per a la generació d’envasos. Així, els components de l’equip estan portant a terme el desenvolupament de sistemes innovadors i sostenibles d’extracció i purificació dels compostos actius (midó i components amb capacitat antioxidant) a partir dels residus de producció d’aquests fruits.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, el mateix grup de la UA s’està encarregant del disseny de processos d’encapsulació que protegeixen els components actius prèviament extrets i faciliten la seva incorporació als bioplàstics amb què es fabricarà l’envàs.

D’altra banda, l’empresa ITC Packaging, a través del seu centre d’innovació i sostenibilitat, anomenat ITC Crea, dissenyarà i desenvoluparà els innovadors envasos funcionals, perquè puguin contenir els aliments de forma segura amb els nous materials. Un treball en equip que ha de donar els seus fruits al llarg d’aquest 2021, que és el termini que s’han marcat totes les parts que estan integrades al projecte.

Temes:

Reciclatge