Vivenda

Podem defineix com a «gran propietari» qui té cinc cases o més

  • Belarra ja va avançar que volen que destinin el 30% de les seves cases al lloguer social

Podem defineix com a «gran propietari» qui té cinc cases o més
2
Es llegeix en minuts

Unides Podem ha plantejat al PSOE que siguin considerats «grans propietaris» els qui disposin de cinc vivendes o més, cosa que rebaixaria la consideració actual que ho són els qui tenen 10 o més immobles. Tal com ha avançat aquest dilluns ‘Cinco Días’ i han confirmat a Efe fonts d’Unides Podem, aquesta proposta és una de les peticions formulades per la coalició de Pablo Iglesias en el marc de la negociació de la llei de vivenda amb el ministeri que dirigeix el socialista José Luis Ábalos. 

Unides Podem planteja que aquests «grans propietaris» destinin el 30% de les seves vivendes al lloguer social, tal com va avançar la secretària d’Estat de l’Agenda 2030, Ione Belarra, al Congrés, que implicaria que una persona amb cinc pisos n’hagués de dedicar almenys un a l’arrendament social. 

Actualment, es planteja la suspensió dels desnonaments de lloguer de famílies vulnerables sense alternativa habitacional fins al final de l’estat d’alarma (9 de maig), inclosos els que estiguin ocupant sense contracte vivendes buides de «grans propietaris». 

En les mesures aprovades fins ara, l’Executiu considera grans tenidors aquella persona física o jurídica propietària de més de 10 immobles urbans, excloent-ne garatges i trasters, o una superfície construïda de més de 1.500 metres quadrats, però Podem vol rebaixar-ho als qui tinguin cinc immobles. 

En una roda de premsa, la coportaveu de Podem Isa Serra ha incidit aquest dilluns en la necessitat d’aprovar una nova llei que aconsegueixi que «tota la vivenda buida, que és moltíssima en aquest país, es posi al servei d’una necessitat, que és abaixar els preus del lloguer».

Discrepàncies en la coalició 

El PSOE i Unides Podem van acordar consensuar una llei estatal de vivenda, però des de l’equip de Pablo Iglesias s’ha acusat els seus socis de «falta de voluntat política» i el mateix vicepresident segon ha arribat a revelar que hi ha «discrepàncies profundes» en aquest tema. «Per part del Ministeri de Transport se’ns ha traslladat la voluntat que fins passades les eleccions no s’avanci. No hi estem d’acord, demanem que s’avanci de forma urgent», ha reclamat Serra, que ha insinuat que aquest intent de posposar la negociació «pot tenir a veure amb les eleccions catalanes». 

Notícies relacionades

A més de plantejar al Ministeri de Transports –competent en matèria de vivenda– que es dediqui una part de les cases al lloguer social, Unides Podem demana posar en marxa mesures efectives «que mobilitzin la sortida de vivenda buida al mercat de lloguer» i que la regulació dels límits del lloguer no inclogui desgravacions fiscals per als grans propietaris. 

També han sol·licitat estendre de forma permanent la prohibició de desnonar famílies a qui no s’ofereixi una vivenda alternativa, una mesura que no estava inclosa en l’acord i que la portaveu del Govern, María Jesús Montero, va descartar la setmana passada.

Temes:

PSOE Podem