Dues empreses espanyoles, en una aliança paneuropea per la bateria del cotxe elèctric

La ministra d’Indústria destaca la importància de participar en un projecte per reforçar la «sobirania industrial» europea

Dues empreses espanyoles, en una aliança paneuropea per la bateria del cotxe elèctric
1
Es llegeix en minuts

Dues empreses espanyoles, Ferroglobe i Little Electric Cars, formen part del Projecte Important d’Interès Comú Europeu (IPCEI) sobre bateries aprovat ahir per la Comissió Europea. Per a la seva participació en la iniciativa denominada ‘Innovació europea en bateries’ han comptat amb el suport i l’assessorament de la Secretaria General d’Indústria i de la Pime.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha destacat la importància que Espanya «estigui en primera línia d’aquest projecte, que aposta per una sobirania industrial en l’àmbit de les bateries per a l’automoció i l’emmagatzemament davant la innovació dels països asiàtics». L’objectiu és que Europa sigui «un centre global de referència en bateries i crear una indústria forta en què la col·laboració públic-privada sigui fonamental». El desenvolupament de la cadena de valor de les bateries del vehicle elèctric és una de les prioritats que ha contemplat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Notícies relacionades

En el projecte paneuropeu d’investigació i innovació de tota la cadena de valor de les bateries també participen Alemanya, Àustria, Bèlgica, Croàcia, Eslovàquia, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Itàlia, Polònia i Suècia. L’IPCEI inclourà tota la cadena de valor de les bateries, des de l’extracció de les matèries primeres, disseny i fabricació de les cel·les i conjunts de bateries, fins al reciclatge i eliminació en una economia circular, fent especial atenció a la sostenibilitat. A més, el projecte contribueix a un objectiu comú perquè recolza una cadena de valor estratègica per al futur d’Europa, com és la mobilitat neta i amb baixes emissions. El projecte comptarà amb 42 participants directes, incloses pimes i empreses emergents que desenvolupen activitats en un o diversos estats membres. Els participants directes treballaran junts en estreta cooperació a través de gairebé 300 col·laboracions previstes i tindran més de 150 socis externs, com universitats, organitzacions d’investigació i pimes de tot Europa. Està previst que el projecte s’acabi el 2028.

Aquest IPCEI s’emmarca en la iniciativa Aliança Europea de les Bateries (EBA), impulsada per la Comissió Europea i de la qual Espanya forma part activament des que es va crear.