Energia

Capital Energy es converteix en la gran protagonista de la subhasta renovable amb 620 megawatts d’eòlica

  • Naturgy obté 240 megawatts de potència, la major part en solar, en la primera subhasta des del 2017

Parc eòlic a la Serra de Pradell, al Priorat.

Parc eòlic a la Serra de Pradell, al Priorat. / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Capital Energy ha obtingut 620 megawatts dels 1.000 megawatts eòlics subhastats en la primera licitació que se celebra a Espanya des de l’any 2017, i s’alça com la gran protagonista d’una licitació que ha estat molt repartida amb megawatts per a les quatre grans (Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP) però també per a d’altres més petites, com Elawan, i de la qual s’han quedat fora noms com Repsol i Forestalia. 

Dimarts se subhastaven 3.000 megawatts de potència renovable, dels quals un terç seria eòlica (1.000 megawatts) i un altre terç solar (1.000 megawatts). Segons fonts del mercat, els preus oferts en solar seran els més eficients i, per tant, més enllà del mínim de 1.000 megawatts establert per a energia eòlica, la resta aniria a parar a la solar fotovoltaica. 

A falta d’informació oficial de l’operador del mercat elèctric (Omie), de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) o del Ministeri per a la Transició Ecològica, fonts del mercat han informat que Capital Energy ha sigut la gran vencedora de la jornada a l’aconseguir 620 megawatts eòlics, el 60% del total dels 1.000 megawatts subhastats d’energia eòlica. La companyia fundada per Jesús Martín Buezas dona així un impuls a la seva aposta per ser un jugador important en el negoci de les renovables, amb una cartera de projectes a Espanya i Portugal de 30.000 megawatts de potència.

Notícies relacionades

D’altra banda, Naturgy també ha sigut una de les vencedores, a l’aconseguir gairebé 240 megawatts –gairebé 200 megawatts en energia fototovoltaica i prop de 40 en eòlica–, i reafirma així la seva important aposta per les renovables en els pròxims anys. A més, EDP Renovaveis ha sumat una mica més de 150 megawatts –al voltant de 100 d’energia solar i 48 d’eòlica–. I Endesa i Iberdrola han sigut adjudicatàries d’una potència de 50 megawatts en solar en el cas de l’elèctrica que dirigeix José Bogas i 230 megawatts en el cas de la d’Ignacio Sánchez Galán.

També Greenalia ha tret 135 megawatts d’energia eòlica, mentre que Elawan ha aconseguit al voltant de 100 megawatts d’aquesta mateixa tecnologia. Sense res s’ha quedat Repsol, una de les grans candidates en aquesta subhasta, pel seu nom i la seva fèrria aposta per les renovables l’últim any. No obstant, la companyia s’ha quedat a zero atenent al seu «requisit de rendibilitat», segons expliquen fonts del mercat. Una altra de les sorpreses l’ha donat Forestalia, la gran vencedora en les anteriors subhastes, que no ha aconseguit llicències.

Temes:

Energia