condicions de treball

Els directius guanyen 2,5 vegades més poder adquisitiu que els seus empleats en l’última dècada

  • La pandèmia amenaça de congelar les pujades salarials, tot i que de moment guanyen poder de compra a causa de la caiguda de l’IPC

  • Els consultors d’ICSA Group i Eada anticipen que la bretxa entre directius i subordinats continuarà augmentant els pròxims anys

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crisi originada pel coronavirus amenaça amb una congelació generalitzada dels salaris, especialment en els sectors més afectats. Les remuneracions a Espanya en gremis com l’hostaleria, el comerç o el turisme ja van tancar el 2020 amb descensos. No obstant, de moment els sous a Espanya, de mitjana, estan aguantant i aconsegueixen guanyar poder adquisitiu gràcies a la caiguda de la inflació. Tot i que aquesta relativa bonança no és igual per a tots els treballadors, i els que estan en les escales més altes de la jerarquia empresarial són els que en surten més ben parats. Des de l’anterior crisi del totxo, els directius han guanyat 2,5 vegades més poder adquisitiu que els seus assalariats, segons constata un informe conjunt d’ICSA Group i Eada.

Les posicions de partida no són les mateixes, i molts treballadors corrents encara arrosseguen seqüeles de l’anterior crisi econòmica. Els directius cobren de mitjana 7.188 euros al mes (bruts, en 12 pagues); els càrrecs intermedis 3.588 euros i els treballadors 1.960 euros. I és que els empleats no van començar a recuperar el poder adquisitiu perdut des del col·lapse de Goldman Sachs i l’esclat de la bombolla immobiliària fins fa un parell d’anys. Mentre els directius i els càrrecs intermedis van sortir-ne abans i amb més intensitat. La inèrcia marca que aquesta bretxa continuarà creixent, especialment entre directius i treballadors, i amb més intensitat en el cas dels alts directius. Segons ha assenyalat el professor d’Eada Jordi Asens, això es deu que aquests es mouen en un mercat laboral de competència internacional.

L’estudi de la consultora i l’escola de negocis està elaborat partint dels sous de 80.000 professionals i reflecteix una tendència l’últim any a la polarització. D’aquesta manera, en sectors en els quals la Covid està tenint alta incidència (i que abans de la pandèmia ja registraven menors nivells salarials), les dades de l’informe d’ICSA Group i Eada ja registren descensos salarials, com en els serveis, el comerç o el turisme. I en d’altres, com la indústria o els transports, les remuneracions segueixen a l’alça. Els ponents de l’estudi han alertat que la sortida de la crisi de la Covid amenaça d’obrir una nova dualitat al mercat laboral espanyol, amb sectors que continuen guanyant poder adquisitiu i d’altres que l’aniran perdent.

No obstant, en termes generals i de mitjana entre tots els sectors, l’estudi no revela l’impacte que pot tenir la crisi de la Covid a mitjà termini. A curt, de moment, no constata devaluacions salarials generalitzades entre les persones que han mantingut el seu lloc de treball. Malgrat que existeix inquietud entre els sindicats que les empreses més afectades puguin compensar part de les pèrdues registrades a través de reduccions salarials unilaterals. El factor erto està exercint de mur de contenció durant aquest primer compàs de la pandèmia.

Indústria i transport, ‘valors segurs’

De la mateixa manera que la Covid no està afectant de la mateixa forma tots els sectors, no totes les empreses tenen el mateix marge per oferir salaris més competitius als seus treballadors. Especialment aquells més ben pagats. La indústria i els transports s’erigeixen com els ‘valors segurs’ després del tsunami pandèmic, i són els rams d’activitat que més han incrementat els seus salaris aquest passat 2020. Al contrari, el comerç, el turisme i els serveis són els que registren menors alces o directament devaluacions.

Notícies relacionades

Diferències que també s’estenen per mides d’empresa. «Si hi ha algú que en aquesta pandèmia s’està veient afectat és la micro i petita empresa», ha assenyalat el president d’ICSA Group, Ernesto Poveda. Fins al punt que els directius i els comandaments intermedis d’aquestes firmes han vist caure els seus salaris en aquest últim exercici.

Madrid i Catalunya, els millors pagadors

En l’edició d’aquest any de l’informe d’Eada i ICSA Group, Madrid i Catalunya es mantenen com els territoris que millor remuneren els seus directius i càrrecs intermedis. Navarra es cola, en primera posició, com la comunitat autònoma que millor paga els seus empleats, seguida dels dos motors econòmics espanyols. 

Temes:

Salaris