Conferència sectorial

Hisenda accepta donar més vot a les autonomies en els fons europeus

  • Comunitats com Catalunya i País Basc expressen el seu rebuig del vot de qualitat que s’havia atorgat el Govern

  • La ministra Montero accepta modificar el reglament de funcionament intern de la Conferència Sectorial sobre Fons Europeus

La ministra portavoz y de Hacienda  Maria Jesus Montero  comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa  Madrid (Espana)  a 22 de diciembre de 2020  El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional  que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz  agua y calefaccion)  asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria  restauracion y cafeterias) y del comercio   22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE  EUROPA PRESS M FERNANDEZ  POOL  22 12 2020

La ministra portavoz y de Hacienda Maria Jesus Montero comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa Madrid (Espana) a 22 de diciembre de 2020 El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz agua y calefaccion) asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria restauracion y cafeterias) y del comercio 22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL 22 12 2020 / EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha accedit aquest dijous a donar més vot a les comunitats autònomes al si de la Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. La ministra renunciarà al vot de qualitat que s’havia atorgat a l’esborrany de reglament de funcionament intern de la comissió que va presentar als representants autonòmics. Montero va expressar la seva intenció de fer marxa enrere després que alguns representants autonòmics, com el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonés, expressessin les seves crítiques durant la sessió constitutiva de la nova conferència sectorial, aquest dijous, segons les fonts consultades per El Periódico.

Aquesta comissió sectorial és l’òrgan de cooperació amb les comunitats autònomes que ha disposat el Govern per coordinar la implementació dels fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i exercir la «cogovernança» a què se sol referir el president del Govern, Pedro Sánchez. Podrà exercir «funcions consultives decisòries o de coordinació», segons l’esborrany de reglament intern elaborat per Hisenda. 

Poc abans de la seva sessió constitutiva, el Ministeri va fer arribar als representants autonòmics aquest esborrany de reglament. En ell, seguint el model del Consell de Política Fiscal i Financer (CPFF) tan criticat pels representants autonòmics, s’establia que a les votacions cada una de les 19 comunitats autònomes o ciutats amb estatut comptaria amb un vot i l’Estat, amb 19. A les sessions en què participi la Federació de Municipis i Províncies, la representació l’Estat comptarà amb un vot addicional (20). «En cas d’empat, aquest serà dirimit pel vot de qualitat del President» (càrrec que correspon a la ministra d’Hisenda), deia l’esborrany.

Notícies relacionades

A les seves dues intervencions al si de la conferència sectorial, Aragonès va reclamar una «cogovernança» efectiva per a les autonomies i modificar el sistema de votació previst a l’esborrany del reglament. En la mateixa línia es va expressar el conseller d’Economia i Hisenda del Govern Basc, Pedro Azpiazu, que es va oposar a l’aprovació de l’esborrany de reglament intern i va advocar per articular una «veritable i genuïna col·laboració i no una dinàmica unidireccional en la qual el paper de les comunitats autònomes quedi reduït a un mer exercici executor d’unes decisions adoptades pel Govern central sobre competències pròpies». 

Segons el comunicat emès per Hisenda, l’esborrany del reglament serà sotmès a votació en una pròxima reunió després d’incorporar algunes propostes de les autonomies, en aquesta direcció.