Fons europeus

Calviño convoca els agents socials sobre el Pla de Reformes

  • La vicepresidenta es compromet a fer per consens els canvis en el mercat laboral i en pensions

  • La patronal i els sindicats esperen més concreció sobre els projectes del Govern

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, preveu reunir-se aquest divendres amb representants de la patronal i dels sindicats en la taula de diàleg social sobre el Pla de Recuperació que ha de guiar l’accés als 140.000 milions dels nous fons europeus assignats a Espanya. Durant la seva intervenció durant el fòrum d’inversors Spain Investors Days, Calviño ha explicat aquest dijous que el Govern està ultimant el pla de reformes i inversions que Espanya pretén enviar a la Comissió Europea «tan aviat com ho permetin els procediments legals», possiblement en les pròximes setmanes, i sobre el qual la patronal i els sindicats esperen obtenir ja alguna concreció.

A la trobada d’aquest divendres han sigut convocats el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d’UGT, Pepe Álvarez, junt amb els presidents de la CEOE, Antonio Garamendi, i Cepyme, Gerardo Cuerva. Amb aquesta trobada es dona continuïtat a les reunions fetes el 16 de novembre passat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i a la del 27 de novembre que va liderar la mateixa ministra d’Assumptes Econòmics. La setmana passada, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, també es va reunir amb els agents socials en relació amb els plans per «modernitzar el mercat de treball», si bé, totes aquestes trobades han patit fins ara d’escassa o nul·la concreció sobre les propostes en les quals treballa el Govern.

Reforma laboral i de pensions

Aquest dijous, la ministra Calviño ha esmentat davant el fòrum d’inversors internacionals algunes de les 30 reformes i plans d’inversió que el Govern ha incorporat en el seu esborrany del Pla de Recuperació amb qüestions com l’educació, la formació professional, l’energia, la millora de l’entorn per als negocis, la mobilitat sostenible, la modernització de l’administració i la reforma fiscal, així com reformes en el mercat laboral i en el sistema de pensions. En particular, sobre aquestes dues últimes Calviño es va limitar a remarcar que és necessari que «comptin amb el consens dels agents socials que asseguri l’estabilitat en els pròxims anys».

Notícies relacionades

A partir dels 140.000 milions de fons europeus assignats a Espanya fins al 2026, Espanya preveu mobilitzar un «significatiu» volum d’inversió privada, de l’ordre de 500.000 milions d’euros –ha dit Calviño–, cosa que hauria de contribuir a un augment del creixement potencial del 2% del PIB a l’any, segons els plans del Govern.

Com a primera aproximació, el Govern ja ha llançat sis sol·licituds de manifestació d’interès, a fi de conèixer propostes del sector privat o d’altres administracions en relació amb l’extensió de la banda ampla i el 5G (es va llançar aquest dimecres), desenvolupament de l’hidrogen verd, transformació industrial, mobilitat elèctrica i lluita contra la despoblació rural. Calviño ha avançat que en els pròxims dies es farà una altra sol·licitud de manifestació d’interès sobre digitalització de pimes. Precisament, també en els pròxims dies el Govern preveu aprovar el seu pla per a digitalització de pimes i per al desenvolupament d’habilitats digitals en la població.