Energia

L’electricitat segueix a l’alça: vorejarà aquest dimecres els 90 euros el megawatt-hora

  • El preu puja un 6,75% respecte al d’aquest dimarts i registra el seu segon nivell més gran d’aquest mes

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Amb el ‘Filomena’ encara a Espanya, el preu de l’electricitat al mercat majoristasegueix en ascens i voreja els 90 euros el megawatt-hora aquest dimecres, segons les dades de l’OMIE. És el segon nivell més alt d’aquest gener, després del divendres 8 de gener, quan es va situar en els 94,99 euros el megawatt-hora. En concret, se situarà en els 89,94 euros el megawatt-hora, un 6,75% més que aquest dimarts. El màxim del dia s’assolirà a les 21 hores quan el preu superarà els 120 euros i el mínim, a les 17 hores (61,35 euros).

Una pujada de preus en el mercat majorista que afectarà els usuaris que tinguin una tarifa regulada (PVPC) –prop d’11 milions dels 29 milions de llars que tenen subministrament elèctric a Espanya– tot i que de manera limitada, a l’espera de veure com evolucionen els preus en els pròxims dies. El cost de l’energia té un pes pròxim al 35% sobre la factura de la llum, mentre que un 25% correspon a impostos i un 40%, a costos regulats (congelats pel Govern).

Notícies relacionades

L’alça es produeix per un conjunt de factors que han provocat la tempesta perfecta en un moment d’alta demanda per l’onada de fred, com s’explica en aquest article. Aquest dilluns, la demanda d’electricitat va arribar als 40.409 MWh a les 10.54 hores. S’hi uneix una menor producció amb renovables davant la falta de vent i sol, la pujada del preu del gas natural a Àsia i l’augment del cost dels drets d’emissió de CO2 que penalitzen les tecnologies més contaminants, com és el cas dels cicles combinats que cremen gas natural.

Es tracta d’una alça «conjuntural» dels preus, en paraules de la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aegesen.