Neinor augmentarà un 25% el seu deute després de l’absorció del Quabit

El grup ha pactat una quitació del 50% del deute de la firma absorbida

3
Es llegeix en minuts

Neinor Homes integrarà al seu balanç fins a 240 milions d’euros del deute de Quabit després del procés de fusió per absorció, cosa que suposarà elevar fins a 400 milions d’euros el deute de la societat resultant, representant així fins i tot un 25% del valor dels seus actius. Segons el conseller delegat de Neinor, Borja García-Egotxeaga, la promotora ja havia reduït aquesta ràtio a l’entorn del 10% a finals del 2020, per la qual cosa aquesta operació dispararà la relació entre el deute i la valoració dels actius conjunts de les dues companyies.

No obstant, l’objectiu de Neinor Homes és mantenir-se per sota del 30%, xifra que aconseguirà després de l’operació. A més, amb l’acord de fusió, ja han pactat una quitació de fins a 50 milions d’euros del deute de Quabit. Aquesta quitació implica una reducció d’entre el 16% i el 18% del deute brut de Quabit, a més que ja estan negociant amb la resta de creditors la reestructuració del deute, cas de Sareb. Amb el fons Avenue ja ha arribat a un acord per entregar-li 63 milions d’euros i sòl per valor de 32 milions per cancel·lar tot el seu deute, i 22 milions més per la compra d’accions.

L’equació de canvi per a l’adquisició de totes les accions de Quabit per part de Neinor ha quedat fixada en el 7% del valor en borsa d’aquesta segona promotora, equivalent a 62 milions d’euros que donen una prima del 19% respecte al tancament anterior que es conegués l’operació.

Com a resposta a aquesta prima, les accions de Quabit han rebotat aquest dimarts entorn d’un 14%, fins als 0,41 euros per acció. No obstant, la prima es reduiria al 9% si es té en compte la mitjana dels últims mesos.

Ampliació de capital

Per la seva part, Neinor, que es manté entorn del mateix preu en borsa, no haurà de recórrer a la seva caixa de 240 milions d’euros per absorbir Quabit, ja que ampliarà capital en aquest 7% per acollir els seus accionistes actuals, entre els quals es troba el magnat mexicà Carlos Slim amb un 3%.

El president de Quabit, Félix Abánades, preveu que Slim accepti la transacció, que necessita un quòrum major del 50% per rebre llum verda. Abánades, que controla el 20% de la promotora, mantindrà entre un 1% i un 1,5% de la nova Neinor, tot i que s’assegura un lloc d’alta direcció a la filial de construcció i un nou càrrec com a conseller sènior en el consell d’administració de Neinor.

Entre les principals sinergies de l’operació, García-Egotxeaga destaca l’entrada de Neinor en un segment de vivendes més assequible, ja que fins ara estava orientat principalment a la gamma mitjana-alta, avantatges fiscals com la compensació de l’ebitda negatiu de Quabit amb el positiu de Neinor i l’oportunitat que sorgeix per destinar més vivendes a la seva plataforma de lloguer.

Notícies relacionades

Amb la integració de les 7.000 unitats de Quabit, l’empresa resultant arribarà a un sòl de 16.000 vivendes per valor de 2.000 milions d’euros i es convertirà en una de les grans promotores del país, juntament amb Aedas Homes, Metrovacesa i Vía Célere.

García-Egotxeaga ha comunicat la intenció de la companyia de continuar buscant noves oportunitats en el mercat amb la caixa disponible que no ha hagut de tocar per a aquesta operació, atès que preveu més concentracions en el sector, en el qual cadascuna de les promotores no supera el 5% de la quota total de mercat per l’atomització del sector.