comptes públics

Moody’s estima que la Generalitat necessitarà aquest any 13.650 milions

Bona part de l’augment de necessitats financeres es deu que el dèficit superarà l’1,1% del PIB previst, segons l’agència

Moodys vigila els bancs alemanys

Moodys vigila els bancs alemanys

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Moody’s calcula que la Generalitat tindrà aquest any una necessitat de finançament de 13.680 milions d’euros, derivats de l’augment dels costos que està suposant la pandèmia. De moment, el dèficit serà de l’1,1% del producte interior brut (PIB), davant el 0,1% del 2020, després de flexibilitzar-se els criteris per part de l’Estat, amb l’autorització de Brussel·les. En tot cas, l’agència de qualificació creditícia preveu que cap autonomia podrà complir la taxa de referència de l’1,1% pels sobrecostos i la reducció dels ingressos que suposa la crisi sanitària. En el cas de Catalunya, el desfasament en els comptes públics superarà els 2.000 milions d’euros.

La xifra que podria sol·licitar Catalunya aquest any a la Facilitat Financera –l’instrument a què està acollit una vegada complerts els criteris de dèficit que abans tenien la Generalitat vinculada al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)– superarà els 11.720 milions del 2020 i els 8.080 milions de l’exercici anterior. L’Administració catalana afronta a partir d’aquest exercici un trienni en què Catalunya ha d’amortitzar més de 32.000 milions d’euros de deute, una bona part del qual té l’Estat com a creditor.

Perspectiva autonòmica negativa

L’agència ha advertit que les comunitats autònomes espanyoles es troben en perspectiva negativa. En un informe publicat pel servei a inversors, Moody’s assenyala que la caiguda dels ingressos i l’augment de les despeses comportarà un augment del dèficit autonòmic el 2021, que serà «un repte» reconduir a curt termini a causa de la «incertesa» que envolta la recuperació de l’economia espanyola.

Notícies relacionades

Aquest augment del dèficit i, per tant, del deute autonòmic, elevarà la ràtio d’endeutament respecte a ingressos, i trencarà la tendència iniciada el 2016. Moody’s espera que les comunitats rebin transferències de l’Estat i fons europeus el 2021, tot i que creu que no seran suficients per mitigar l’impacte de la pandèmia, ja que les necessitats de finançament de les comunitats autònomes s’elevaran fins als 49.000 milions d’euros, davant els 34.500 milions del 2019.

La perspectiva negativa de les comunitats autònomes espanyoles s’emmarca en la perspectiva negativa de tota la zona euro davant l’expectativa d’una recuperació «lenta, desigual i fràgil», va indicar ahir Moody’s.