Estudi d’EAE

Més de la meitat dels catalans reduirà les despeses aquestes rebaixes

A més de la renda, en l’actual situació de pandèmia impacta de ple l’estat d’ànim dels consumidors

Més de la meitat dels catalans reduirà les despeses aquestes rebaixes
3
Es llegeix en minuts

El 52,3% dels catalans reduirà la seva despesa en aquestes rebaixes, segons un avanç de la tercera part de l’estudi d’EAE Business School, ‘L’impacte de la Covid-19 en estats d’ànim hàbits i expectatives’, que es publicarà pròximament i està elaborat pel professor d’EAE, Pablo Contreras. L’estudi està basat en una enquesta a 1.700 persones i conclou que el pressupost en rebaixes disminuirà una mitjana del 29,11%.

De l’informe també es desprèn que el sector de moda i complements serà el més afectat, amb una reducció del 32,29% en el pressupost de rebaixes dels catalans. En aquest sentit, el 58,6% dels catalans reduiran la seva despesa en moda i complements, la categoria més afectada.

El 75% dels que guanyen menys de 1.000 euros reduiran la seva despesa aquestes rebaixes; els que guanyen entre 1.000 i 2.000 euros el disminuiran en un 58,3%; els que ingressen entre 2.000 i 3.000 euros en un 44%; mentre que els que cobren entre 4.000 i 5.000 euros seran els que el rebaixin menys, un 25%.

«Ens trobem amb un 44,8% de catalans afectats directament en la seva capacitat econòmica que lògicament té un impacte en la seva disposició a la despesa. Aquest efecte no es distribueix per igual, i és més gran l’impacte en rendes per sota de 2.000 euros mensuals i per sobre de 5.000 euros mensuals», explica Contreras. A més dels lògics aspectes econòmics dels consumidors, aquest expert hi suma la caiguda de l’estat anímic, «el més baix des de l’inici de la pandèmia», i molt particularment, «per l’elevada incertesa i la sensació de temor, contribueixen a frenar el consum i augmentar l’estalvi». Les restriccions al comerç, tancaments de centres comercials, limitacions horàries i restriccions a la mobilitat imposades s’han sumat també a abonar les escasses motivacions per al consum dels catalans. Segons l’opinió del professor d’EAE i autor de l’estudi, «les rebaixes continuen sent, ara com ara, un fenomen comercial associat a la presencialitat, l’‘e-commerce’ no és suficient per compensar aquestes menors vendes a les botigues físiques».

Les persones que es dediquen a sectors més afectats per la pandèmia són les que, en general, reduiran en gran manera la seva despesa en rebaixes i articles de moda. Les persones que es dediquen a sectors com l’hostaleria, els espectacles, el turisme o els serveis a particulars són les que reduiran més la seva despesa en rebaixes. El reduiran però en menor mesura les persones que treballen en el sector públic i administració, tecnologia, informàtica i comunicacions banca, assegurances i finances.

Notícies relacionades

Segons els resultats de l’enquesta, el 16,3% dels catalans tenen por de perdre la feina. En canvi, només el 6,8% dels catalans creuen que l’economia es recuperarà aquest 2021, un 29,7% creu que ho farà el 2022 i un 31,1%, després del 2024.

En els estats anímics positius –animat (27,7%), optimista (26,6%), tranquil (29,4%) i feliç (35,6%)–, els catalans tenen una puntuació lleugerament superior a la mitjana estatal. En els estats anímics negatius –temor (41,8%), tristesa (34,5%) i enuig (45,8%)–, està lleugerament per sota de la mitjana estatal. Respecte dels sentiments d’incertesa un 60,5% dels catalans els sent; d’inseguretat, un 39,5%, i de confusió, un 37,9%. Aquest percentatge està per sota de la mitjana estatal. «L’anàlisi d’estats d’ànim és molt rellevant sempre en moments de crisi i molt especialment en l’actual, en què la població es veu sotmesa a continus vaivens emocionals que tenen un impacte en el consum. En aquests moments podem dir que l’estat anímic general, que al final es resumeix en la confiança global, és el pitjor possible per a una escenari favorable al consum», explica el professor Contreras.

Temes:

Rebaixes