diàleg social

Finalitza sense acord la segona reunió per pactar una pròrroga dels ertos

  • La CEOE exigeix relaxar el veto als acomiadaments i dilata l’acord per prorrogar els ertos de la Covid fins al 31 de gener

  • L’Executiu ofereix simplificar els tràmits per a les empreses i que aquestes puguin transitar d’un tipus d’erto a un altre

Finalitza sense acord la segona reunió per pactar una pròrroga dels ertos
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La segona reunió per pactar una nova pròrroga dels ertos ha finalitzat sense acord. Després de dues hores de converses, el Govern i els agents socials no han aconseguit consensuar un text comú i les negociacions prosseguiran aquesta mateixa setmana. Les parts mantenen l’optimisme, però l’acord es farà esperar una mica més. La patronal, segons coincideixen diverses fonts presents, colla l’Executiu per relaxar el veto als acomiadaments; una línia vermella per al Ministeri de Treball i els sindicats que dilata una entesa que, a priori, no sembla perillar. Actualment, 755.000 treballadors està afectats per un expedient de suspensió i les vigents condicions vencen el 31 de gener.

La setmana passada van consensuar la data (fins al 31 de maig) i aquesta les parts es conjuren per mirar de tancar el contingut. L’esquema de protecció social que pretenen tirar endavant els ministeris de Treball i Seguretat Social replica gran part de les condicions del passat acord. Les exoneracions per a les empreses es mantenen en forquilles d’entre el 75% i el 100%, depèn del tipus d’erto, les prestacions per als treballadors es prorroguen en les mateixes condicions; segons l’oferta posada a sobre de la taula per l’Executiu.

Per mirar de polir l’acord, i atenent la demanda de la patronal, els representants del Govern han plantejat simplificar els tràmits per a les empreses i que aquestes puguin transitar d’un tipus d’erto a un altre de manera pràcticament automàtica. Això té especial efecte per a negocis que durant els últims mesos, i davant les canviants restriccions, han de transitar d’un erto per suspensió a un altre per limitació. Com, per exemple, els bars i els restaurants. I busquen descarregar de traves burocràtiques especialment les pimes.

L’escull de la clàusula de manteniment de l’ocupació

Des de l’Executiu entenen que els actuals nivells d’exoneració són difícilment aumentables i també defensen que, com a contrapartida, si aquests no disminueixen, no té sentit exigir-los un menor compromís amb l’ocupació a les empreses receptores. La clàusula de salvaguarda de l’ocupació, que prohibeix els acomiadaments durant els sis mesos posteriors a l’erto, ha incomodat la patronal des del primer acord. I, com ha intentat en les quatre pròrrogues aprovades durant el 2020, en aquesta ocasió està lluitant per relaxar aquest punt.

Notícies relacionades

La interpretació feta per la Direcció General d’Inspecció de Treball estableix que una empresa que acomiadi un sol treballador durant els sis mesos posteriors a l’acabament de l’erto ha de tornar tots els ajuts rebuts pel total de la seva plantilla afectada. Aquesta interpretació provoca un intens rebuig entre la patronal i alguns afiliats de CEOE, com Foment del Treball, han sigut ferms detractors de prorrogar l’esmentada clàusula.

No obstant, les parts han reafirmat el seu optimisme de poder tancar un acord abans del pròxim 31 de gener i el manteniment de la clàusula no es presenta, a priori, com un obstacle insalvable. I l’Executiu manté la seva intenció de deixar tancat un consens abans de finalitzar aquesta setmana, per a així poder portar-lo al Consell de Ministres del pròxim 19 de gener. Les parts seran convocades a una nova cita aquesta mateixa setmana, de la qual encara no ha transcendit data concreta.