Finances públiques

L’Estat preveu col·locar un 9% menys de deute aquest any després d’emetre’n un 450% més el 2020

  • Els 100.000 milions que col·locarà aquest any són 10.000 milions menys de l’estimat fa mesos per la recaptació més elevada

  • La xifra final del 2020 també és inferior als 130.000 milions calculats pel Govern l’estiu passat

  • Les compres del BCE han permès que el pes dels interessos sobre el PIB continuï contingut en el 2%

L’Estat preveu col·locar un 9% menys de deute aquest any després d’emetre’n un 450% més el 2020

Oscar Ca as - Europa Press

Es llegeix en minuts

El 2020 ha sigut un «any excepcional, també per al Tresor», com ha remarcat aquest divendres el seu secretari general, Carlos San Basilio. Després d’un 2019 excepcionalment positiu, l’Estat tenia previst incrementar la col·locació de deute públic als inversors durant el passat exercici, el primer alça des de 2017, en un 62,8%: des dels 19.960 milions d’euros fins als 32.500 milions. L’esclat de la pandèmia, no obstant, el va obligar a emetre 109.922 milions nets, un 450% més que el 2019 i un 238% més de l’esperat. Per al 2021, la previsió és de 100.000 milions, un 9% menys.

«Va caldre fer un esforç excepcional, sobretot en la primera meitat de l’any, per assegurar-nos que l’Estat tingués els recursos necessaris» per finançar les mesures contra els efectes econòmics de la pandèmia i compensar la caiguda d’ingressos, ha argumentat l’alt càrrec del Ministeri d’Assumptes Econòmics. Amb tot, ha ressaltat, l’emissió final de deute net ha sigut inferior als 130.000 milions que el Govern va calcular a l’estiu, ja que la recaptació d’impostos ha anat millor de l’esperat i les despeses no han resultat «tan exigents» com es calculava a la part final de l’exercici.

Aquesta és també la raó que explica que la previsions d’emissions per al 2021 sigui de 10.000 milions d’euros inferior a la calculada fa uns mesos en el moment d’elaboració dels pressupostos de l’Estat per a aquest any. «En una evolució raonable de la situació econòmica, tot i que encara hi ha un gran incertesa i els primers mesos de l’any seran difícils, si hi ha noves revisions seran a la baixa, abans o després de l’estiu», ha explicat San Basilio en una roda de premsa telemàtica.

Recolzament del BCE

Et pot interesar

El Tresor espanyol, com la resta dels seus homòlegs europeus, està podent realitzar aquestes històricament voluminoses emissions de deute gràcies al recolzament del Banc Central Europeu (BCE), que des de la primavera passada ha disparat les seves compres de bons públics i privats per contenir les primes de risc i facilitar el finançament dels estats. Així, el cost mitjà del deute emès va baixar l’any passat a un nou mínim històric, al caure del 0,23% al 0,18%, fet que va permetre que el cost mitjà del deute en circulació baixés del 2,19% a l’1,86%.

Aquesta rebaixa dels tipus ha facilitat que els interessos pagats per l’Estat pel seu deute l’any passat hagin baixat un 9,2% malgrat les emissions més elevades, fins als 22.091 milions, i que la càrrega financera (el seu pes sobre el PIB) s’hagi mantingut en el 2% malgrat la caiguda de l’activitat causada per les mesures de contenció del coronavirus. Es tracta d’una qüestió crucial per a la sostenibilitat dels comptes públics, ja que el Govern calcula que l’endeutament públic es va disparar l’any passat fins al 118,8% del PIB i seguirà en un elevat 117,4% al tancament del 2021.