restriccions covid

Una campanya de rebaixes desangelada

  • Els centres comercials tanquen des del primer dia de rebaixes davant les noves restriccions imposades des de la Generalitat

  • El petit comerç lamenta no poder obrir els caps de setmana i perdre per això gran part de les seves vendes de rebaixes

Una campanya de rebaixes desangelada
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Altres anys, per travessar en rebaixes el carrer Portal de l’Àngel de Barcelona el transeünt s’havia de fer un bany (gairebé literal) de masses. Aquest 2021, no obstant, el mateix vianant podia recórrer rabent el carrer comercial d’una punta a l’altra respectant sense problemes el metre i mig de distància de seguretat. Aquest dijous, un dia després de la visita dels Reis d’Orient, han entrat en vigor les noves restriccions aprovades per la Generalitat, que obliguen a tancar durant els pròxims 10 dies els comerços de més de 400 metres. I han deixat al darrere una campanya de rebaixes desangelades.

«Aquest establiment es mantindrà tancat fins a nou avís segons les mesures establertes per la Generalitat de Catalunya», diu al cartell amb què han aparegut algunes de les grans superfícies. El centre de Barcelona estava poblat aquest dijous més per passejants que per consumidors. A la porta d’alguns comerços s’han format breus cues, atesa la limitació d’aforament imposada a les botigues de menys de 400 metres. «Hem vingut a gastar-nos els diners dels Reis», comenten tres joves, a les portes d’una popular franquícia de vambes. Uns metres més enllà, davant una marca tradicionalment especialitzada en texans, mare i filla esperen torn. «Venim a fer un volt, com tots els anys», expliquen. Cap dels dos grups ha tardat gaire a entrar a la botiga.

Aquest any no hi ha hagut la tradicional fotografia del primer comprador o compradora que accedia, com un corredor de 100 metres llisos, als grans magatzems per aprofitar els descomptes. Les baixes temperatures d’aquests dies tampoc han contribuït a poblar de compradors el centre de la ciutat i la falta de bars no permet ni prendre un cafè per entrar en calor. El gremi de restauradors i les associacions comercials Barcelona Oberta i Barcelona Comerç s’ho han pres amb imaginació i han anat al Palau de la Generalitat a deixar-los ‘carbó’ als consellers del Govern.

La desertització del centre de Barcelona aquest primer dia de rebaixes, sense arribar als extrems de les postals del primer confinament, s’ha estès també als barris. «El dia ha sigut molt, molt tranquil. En els eixos comercials amb més concentració de botigues encara s’ha vist una mica de gent. Però en general hi ha molt desànim», explica el president de Barcelona Comerç, Salvador Vendrell. «Altres vegades la restauració ens servia de termòmetre. Si veies gent a les terrasses prenent alguna cosa podies intuir que venien o anaven ‘de rebaixes’. Ara no ens queda ni això», afegeix.

«La guinda d’un pastís molt amarg»

Les rebaixes de Nadal han passat en els últims anys a un pla simbòlic, tal com reconeix el president de Pimec Comerç, Álex Goñi. Ja que la liberalització dels períodes de descomptes ha provocat que les firmes ofereixin al consumidor deduccions tot l’any. I aquest any els petits comerços no podran ni agafar-se a l’efecte emocional del primer cap de setmana de rebaixes. Perquè si bé a diferència dels centres comercials poden obrir de dilluns divendres, dissabte i diumenge han d’abaixar la persiana com tot negoci no essencial. «Ha sigut la guinda d’un pastís molt amarg», apunta.

Notícies relacionades

El tancament decretat pel Govern venç el 18 de gener, però des del sector, i atesa l’evolució dels contagis, no tots són optimistes de cara a poder recuperar les vendes a final de mes. «No podem dir que la temporada perduda estigui perduda. A la gent li agrada anar de rebaixes, és una cosa molt nostra i esperem que quan puguem tornar a obrir els caps de setmana la gent s’animarà», afirma Vendrell, de Barcelona Comerç. L’organització empresarial Comertia anticipa que les noves restriccions provocaran una caiguda de la facturació del 18% per a aquest mes; després d’un any en què els negocis han perdut el 20,6% de vendes; segons un informe recent.

Les associacions del sector demanen al Govern un pla de xoc urgent d’ajuts directes per aguantar un exercici que, malgrat la perspectiva de la vacuna, comença costa amunt. Esforç que també li demanen a la Generalitat. Sobre la injecció de 36 milions d’euros anunciada la setmana passada per l’Executiu català, Goñi de Pimec la veu com «estar mort de set i que et donin una gota d’aigua». «No diràs que no, però serveix de poc», apunta.