Mercats

La borsa rep els Reis amb una pujada de més del 3%

La banca, el petroli i Wall Street impulsen els indicadors europeus, amb l’Ibex al capdavant

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Les borses europees han tancat el dia de Reis amb guanys tan significatius com inesperats, després d’un tancament en vermell la vigília de l’arribada dels d’Orient. Particularment, l’Ibex 35 s’ha destacat respecte als altres grans parquets amb una pujada que arriba al 3,36%, fins als 8.363 punts, gràcies al fort impuls de la banca espanyola, que es beneficia de la recomposició de carteres de principi d’anys. Han acompanyat a la tendència alcista dels mercats l’últim acord sobre producció petrolera, així com la possibilitat d’una victòria Demòcrata en la segona volta a Geòrgia de les eleccions al Senat.

El cas és que els mercats europeus han tancat tots amb guanys. Frankfurt ha aconseguit guanys de l’1,9%; París, de l’1,4%, i el FTSE 100 de Londres s’ha destacat també amb un avanç del 3,9% en el seu ral·li post-Brexit dels últims dies. En l’Ibex 35 ha destacat el sector financer i, especialment, el Banco Santander i el Sabadell amb ascensos per sobre del 7%. S’han sumat a la tendència positiva valors com Repsol, que segueix la trajectòria iniciada amb els nous acords de producció petrolera. Aquest dimecres ha guanyat més del 2%.

Amb el focus a Geòrgia

Amb el focus a GeòrgiaD’altra banda, als EUA, on Wall Street ha obert amb nous ascensos, el focus d’atenció dels inversors se situa en la celebració de la segona volta de les eleccions al Senat a l’Estat de Geòrgia. En concret, es decideixen dos nous senadors. Així, el Partit Republicà necessita guanyar un dels dos senadors en votació per mantenir el control del Senat dels EUA. I el Partit Demòcrata necessitaria guanyar els dos seients per dominar la Cambra alta (el vot de la vicepresidenta Kamala Harris desempataria qualsevol proposta igualada). En aquest sentit, les enquestes donen un lleuger avantatge (entre un 1% i 2%) als demòcrates, si bé es preveuen uns resultats ajustats. No obstant, la possibilitat de control demòcrata ha cotitzat a l’alça a Wall Street, en què el Dow Jones s’han mantingut per davant de l’1,5% d’ascens. Aquesta opció dona al futur president dels EUA, Joe Biden, més flexibilitat per tirar endavant les seves futures propostes per dirigir l’economia més gran a nivell global.

De fet, en el mercat nord-americà, els inversors han invertit en actius financers que es poden beneficiar d’una economia més forta davant el control demòcrata, cosa que podria desencadenar un torrent de despesa federal per reactivar el creixement. Els bancs i els productors d’energia han liderat els guanys en el S&P 500, alhora que l’índex Russell 2000 d’empreses més petites ha pujat més del 3%. El volum d’operacions en l’indicador de referència de la renda variable nord-americana ha sigut el 40% més alt que la mitjana dels últims 30 dies.

Impuls petroler

Notícies relacionades

A més, el petroli manté una dinàmica alcista. El preu del petroli intermedi de Texas (WTI) continua per sobre dels 50 dòlars el barril després que l’Aràbia Saudita acordés una inesperada retallada de la producció en la reunió de l’OPEP+. La reunió dels països productors de cru i els seus aliats ha mostrat fortes diferències, especialment després que Rússia i el Kazakhstan insistissin a augmentar la producció en uns 75.000 barrils diaris conjuntament.

«Els preus del petroli haurien de comptar amb un sòlid suport durant el primer trimestre després de les accions preses per l’Aràbia Saudita i el compromís de la majoria de l’OPEP+ de mantenir a producció», ha indicat en un comentari Warren Patterson, cap d’estratègia de matèries primeres d’ING.