previsions

L’Autoritat Fiscal estima que el PIB va créixer l’1,3% en el quart trimestre del 2020

Els càlculs de l’organisme es basen en els afiliats a la Seguretat Social i el consum d’energia

cartelesok

cartelesok

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A contracorrent. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) estima que l’economia espanyola va créixer en el quart trimestre de l’any passat entorn de l’1,3% malgrat la segona onada de la pandèmia del coronavirus. Aquest pronòstic, que és un càlcul que aquest organisme realitza «en temps real» basat en les afiliacions a la Seguretat Social i el consum energètic, contrasta amb els càlculs de la majoria de serveis d’estudis, inclòs el Banc d’Espanya, que en la seva última anàlisi va estimar un descens del 0,8%.

Si es complís l’estimació de l’organisme presidit per Cristina Herrrero, l’economia espanyola esquivaria una temuda segona caiguda a terreny negatiu en el mateix exercici com a conseqüència de la pandèmia. Al llarg de l’exercici, el producte interior brut (PIB) va cedir un històric 5,3% en el primer trimestre i un 17,9% intertrimestral en el segon. Es tracta de caigudes que manquen de precedents des de la guerra civil.

Notícies relacionades

En el tercer trimestre, l’economia va aconseguir sortir de la recessió (dos trimestres consecutius de caiguda), amb un repunt també inèdit del 16,4% intertrimestral. Després d’aquesta evolució es van desencadenar totes les especulacions sobre l’evolució el quatre trimestre, una vegada va esclatar la segona onada del virus. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va arribar a vaticinar una alça del 2,3% en el quart trimestre i també la vicepresidenta tercera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va augurar una evolució positiva. El saldo en l’últim tram de l’exercici és essencial per determinar les possibilitats d’una ràpida recuperació, prevista per a aquest exercici.

En tot cas, caldrà esperar encara unes setmanes fins a conèixer la dada oficial tant la que aportarà l’Institut Nacional d’Estadística (INE), com la del Banc d’Espanya, que, en la seva última anàlisi, malgrat preveure una caiguda intertrimestral del 0,8%, va remenar una forquilla entre un augment del 0,6% i una caiguda del 3%.