Energia

Aràbia Saudita porducirá menys petroli i Rússia i Kazakhstan, més

La reunió de l’OPEP i altres exportadors no aconsegueix un consens total sobre l’oferta

2
Es llegeix en minuts

Decisió salomònica davant la falta de consens. Els membres de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus socis aliens a l’entitat, entre els quals hi ha Rússia, no han aconseguit un acord total per a la producció de cru. Després de dos dies de reunió telemàtica, ahir van optar per acontentar totes les parts. Aràbia Saudita, el principal exportador i gran soci de l’OPEP, reduirà el seu bombatge en un milió de barrils diaris al febrer i març, mentre que Rússia i el Kazakhstan, que no formen part del càrtel exportador, incrementaran la seva producció a 75.000 barrils diaris fins al març.

Amb la decisió de l’aliança denominada OPEP+, l’Aràbia Saudita passarà a produir 8,25 milions de barrils diaris, segons va anunciar el ministre d’Energia del regne wahhabita, Abdelaziz bin Salmán, al terme de la trobada per videoconferència. «Som els guardians d’aquesta indústria. Per això, l’Aràbia Saudita farà un tall (de producció) voluntari al febrer i el març, d’un milió de barrils diaris,» va dir el delegat saudita en una roda de premsa telemàtica.

Per part seva, el Kazakhstan i Rússia augmentaran els seus bombatges, tal com defensaven. «Partint dels acords assolits pels països membres de l’aliança es va prendre la decisió de mantenir el nivell actual de reducció de l’extracció per al febrer i el març del 2021», va assenyalar l’OPEP. Segons el Ministeri kazakh d’Energia, el Kazakhstan i Rússia tindran altres condicions, «que preveuen l’increment gradual de l’extracció en 10.000 i 65.000 barrils diaris, respectivament.»

Esforços conjunts

El Kazakhstan es va comprometre davant l’OPEP+ a produir el febrer i el març 1,427 milions de barrils diaris. El ministre d’Energia kazakh, Nurlán Nogáev, va afirmar durant la seva intervenció que els esforços conjunts de l’aliança OPEP+ van permetre estabilitzar els preus del cru al mercat internacional i va defensar que l’acord dona un «impuls positiu» a la indústria petrolera.

La quota de Rússia ascendirà a 9,184 milions de barrils diaris al febrer i 9,249 al març. Això gràcies que l’Aràbia Saudita reduirà voluntàriament la seva quota en un milió de barrils diaris durant aquests dos mesos, decisió qualificada pel vice-primer ministre rus, Alexandr Novak, de «regal per al mercat petroler».

Notícies relacionades

En la declaració final de la reunió ministerial OPEP+ es reafirma «el compromís continu» dels països membres amb un mercat estable en interès mutu de les nacions productores, així com amb «el subministrament eficient, econòmic i segur als consumidors i una rendibilitat justa del capital invertit».

L’OPEP+ va destacar els esdeveniments «sense precedents» del 2020 i l’impacte de la pandèmia de Covid-19 en l’economia i els mercats mundials, i va elogiar els països membres «per sostenir els ajustos de producció de petroli cru més grans i més llargs de la història en resposta als desafiaments excepcionals i al mercat».