Sentència

Un jutge atorga una pensió d’invalidesa per a una jove que pateix fortes migranyes

  • La Seguretat Social va denegar a la treballadora la prestació ara reconeguda per la justícia

  • La dona va patir convulsions durant l’embaràs i una hemorràgia intracranial

justiciaok

justiciaok

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat social de Barcelona ha corregit de nou una decisió de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i ha concedit la incapacitat permanent absoluta per a tota mena de feines a una jove mare de 26 anys per les intenses migranyes diàries que pateix, juntament amb vòmits i marejos, després d’haver patit una hemorràgia intracranial per una eclàmpsia (aparició de convulsions durant l’embaràs). El jutge condemna l’INSS, que va denegar aquesta prestació, que aboni a la noia una pensió vitalícia equivalent al 100% de la seva base reguladora de 1.186 euros, catorze vegades a l’any i amb efectes des de novembre del 2019.

La sentència del titular del Jutjat Social número 2 de Barcelona, Jordi Sánchez Papaceit, ha estimat la demanda presentada pel centre mèdic jurídic Tribunal Mèdic, en nom de la jove, al considerar que les migranyes que aquesta pateix són freqüents i li impedeixen no només treballar com a dependenta en una ortopèdia, sinó en qualsevol professió. El magistrat recorda que la legislació estableix que «s’entendrà per incapacitat permanent absoluta per a qualsevol feina la situació de qui presenta reduccions anatòmiques o funcionals greus, susceptibles de determinació objectiva i previsiblement definitives, que l’inhabilitin per complet a qualsevol professió i ofici».

El togat afirma que les patologies que pateix la jove comporten la incapacitat permanent absoluta atesa «l’exigència de migranyes» que, ja que són repetides, «impedeixen el desenvolupament de qualsevol professió». Recalca que l’informe del metge de família indica que les seqüeles la limiten en «les activitats de la vida diària», ja que necessita ajuda de tercers per fer-se càrrec de la seva filla. El mateix dictamen concreta que la noia ha sigut derivada a la clínica del dolor, cosa que evidencia la cronicitat de la malaltia i que no millora amb els tractaments, malgrat que han transcorregut més de dos anys des de l’aparició de l’hemorràgia. La cefalea, apunta el jutge, ha pogut fer-se crònica per l’ansietat i l’estrès laboral de la jove causada per la seva ràpida incorporació a la feina en el període de convalescència de la lesió cerebral.

Veracitat de la versió de la pacient

La sentència reconeix que «és cert», com va plantejar l’INSS, que en alguns documents els facultatius es basen en les manifestacions de la pacient, però «l’existència de cefalees, la seva durada i els efectes no es poden corroborar amb proves objectives». Precisa que l’existència d’«un incident sí objectivat» (com és un hematoma cerebral derivat de l’eclàmpsia) que provoca aquesta mena de seqüeles, l’aplicació de tractaments amb la derivació a la clínica del dolor i l’aparició d’un trastorn psíquic secundari «permet atribuir veracitat a les manifestacions de la pacient».

Notícies relacionades

Alejandro Rusiñol, responsable del centre Tribunal Mèdic, assegura que «ens trobem amb una situació en què la Seguretat Social té menys personal en actiu i, en canvi, hi ha més processos de baixes i peticions de pensions, a la qual cosa s’ha de sumar que actualment la Sotsdirecció General d’Avaluacions Mèdiques-ICAM «en la immensa majoria no està citant el malalt, ja que basa els seus informes en la documentació mèdica que tenen els pacients en el sistema La meva Salut». Tot això provoca que «en moltes ocasions no s’apreciïn totes les limitacions orgàniques i funcionals» del pacient i genera «una inseguretat jurídica» que aboca el pacient a reclamar per via judicial.