Entrevista

Marina Serrano: «El fons ‘verd’ és necessari per impulsar el consum elèctric»

  • La presidenta de l’Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (Aelec) defensa el trasllat dels costos de les renovables del rebut a les energètiques

Marina Serrano: «El fons ‘verd’ és necessari per impulsar el consum elèctric»
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

«Era necessari que hi hagués senyals de preu cap a l’electricitat i, en aquest sentit, el fons el que planteja és iniciar el camí per donar aquest senyal per al consum elèctric», defensa Marina Serrano, presidenta de l’Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (Aelec), antiga Unesa, que representa Iberdrola, Endesa, Naturgy, EDP Espanya i Viesgo, en una entrevista a EL PERIÓDICO. 

El Govern va anunciar fa unes setmanes la creació del denominat Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE) amb què preveu treure de la factura de la llum els incentius a les renovables de fa una dècada, prop de 7.000 milions d’euros anuals, que passaran a pagar totes les companyies que venen energia. És a dir, elèctriques, però també gasistes i petrolieres. El fons tindrà «un efecte neutre per al consumidor», des del punt de vista del repartiment de costos, però mentre el rebut de la llum baixarà un 13%, segons el Govern, els carburants podrien pujar en 7 cèntims d’euros, segons amenacen les petrolieres. 

Davant les crítiques suscitades per les companyies de petroli –el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz–, va acusar les elèctriques de voler que la resta de sectors els paguin els seus errors del passat–, Serrano assegura que «l’electrificació és l’única manera d’aconseguir els objectius de descarbonització i per a això el senyal de preus ha de ser necessari perquè el consumidor pugui elegir entre altres consums energètics». A més, defensa, arriba en un moment clau perquè «coincideix amb les mesures que s’adoptaran per a la reactivació econòmica». «Si s’avancen inversions per aconseguir aquests objectius que preveu el PNIEC per aconseguir un sistema més rendible i sostenible, això ha d’anar compassat també amb un mecanisme que afecti el preu i la factura que paguen els consumidors. Té tota la raó de ser que s’adopti aquesta mesura en aquest moment», explica. Tot i que afegeix que aquest és només el «primer pas» a què seguirà una actualització fiscal perquè «qui contamini, pagui».

Xarxa elèctrica

Una de les claus de la transició energètica seran, sens dubte, les xarxes elèctriques, la columna vertebral del sector que ha de donar cabuda als nous usos: allau de renovables que s’injectaran des de molts punts del territori en comptes de les grans centrals, l’autoconsum que permet als consumidors abocar energia a la xarxa, el vehicle elèctric, la generació distribuïda, etc. «Això fa que la xarxa, sobretot la xarxa de baixa tensió, la més pròxima al ciutadà i al consum, necessiti ser observada i operada en temps real atenent tots aquests nous supòsits, i fa que requereixi sobretot un gran esforç d’inversió en digitalització», explica sobre aquest nou model que, segons el seu parer, «apoderarà el consumidor».

Notícies relacionades

«Invertir en renovables és molt important, però cal invertir en xarxes també», insisteix Serrano. El PNIEC xifra en 40.000 milions la inversió necessària en la pròxima dècada i la patronal ja ha proposat al Govern avançar les inversions necessàries en els pròxims tres anys. Si en l’actualitat les distribuïdores inverteixen al voltant de 1.600 milions d’euros anuals en la xarxa, Aelec advoca per afegir 600 milions a l’any. Però per a això necessita el beneplàcit del Govern perquè existeix un límit d’inversió del 0,14% del PIB –incrementat des del 0,13% per la Covid davant la caiguda del PIB prevista–. «El sector elèctric es postula per accelerar aquestes inversions perquè té aquesta capacitat de fer-ho», aclareix Serrano, al ser preguntada per l’alerta de l’Associació Internacional de l’Energia (AIE) que les distribuïdores poguessin no tenir el múscul financer suficient després de la pandèmia.

Descarbonització

Per Serrano és «importantíssim» que el Govern hagi marcat el «camí» dels pròxims anys amb el PNIEC «perquè inversors, operadors i els mateixos agents sàpiguen cap a on anem». Però a més del que pugui dir el Govern, la Unió Europea o la societat en el seu conjunt, Serrano posa l’accent en els inversors financers que cada vegada més opten per inversions sostenibles i en el seu paper central per avançar en la sostenibilitat climàtica. «Hi ha fons, com Blackrock, que diuen: només invertim en empreses que són sostenibles i conformes amb el canvi climàtic. Segons el meu parer, poden tenir un paper significatiu en aquest objectiu final de la descarbonització», afegeix.