energia solar
D’oliveres a plaques solars
empreses energètiques estan pagant per arrendar parcel·les fins a 1.500 euros per hectàrea a Alacant
Els agricultors veuen en aquests contractes la possibilitat de garantir-se uns ingressos estables que en molts casos arriben fins als 35 anys

Paco Vañó és un dels pocs agricultors que coneix del cert quina rendibilitat obtindrà de les seves parcel·les de cultiu aquest any. També el que ve. I el pròxim. I així durant 35 exercicis consecutius. És un fet del tot inusual en un sector caracteritzat pels vaivens meteorològics, l’incert volum de collita de cada temporada i la volatilitat dels preus de venda, que no sempre cobreixen els costos de producció. Ara, per primera vegada, té la certesa que ingressarà 1.500 euros més IVA per hectàrea a través d’un negoci que no té res a veure amb els seus ametllers i oliveres, tot i que, d’alguna manera, també contribueix a la sostenibilitat mediambiental. La seva extensa finca, ubicada al nord-oest de la província d’Alacant, al terme municipal de Beneixama, es transformarà en un hort cobert per desenes de milers de mòduls fotovoltaics després del contracte d’arrendament de terra firmat amb una important empresa del sector energètic. Una «oportunitat», manifesta, que li garanteix uns beneficis que serien inabastables en terres de secà i que està seduint molts altres propietaris de la comarca de l’Alt Vinalopó. Tenen davant seu la possibilitat de garantir-se el que mai haurien imaginat, és a dir, uns ingressos estables, i això és una cosa que pesa més que la tradició agrària.
«Als terrenys de secà els arbres no produeixen. Em mato a treballar i puc treure 200 euros per hectàrea i any. El preu de l’ametlla baixa, el de l’oli també i els cultius de cereal es paguen igual que fa dècades», diu Vañó. La seva vinculació amb les tasques del camp i el conreu va començar en la seva joventut més primerenca. Amb 15 anys va aprendre a llaurar la terra i ara, que en suma 44, és un ferm defensor dels projectes de parcs solars que es tramiten a la seva localitat i en d’altres pròximes. «Que hagin vingut aquestes empreses és una oportunitat d’or. Se’n beneficiarà mig poble i l’Ajuntament també. No deixarem de treballar l’agricultura, però seguirem amb la que és rendible, la de regadiu», segueix.
Vañó explica que el moviment de corredors que busquen terrenys adequats per disposar els projectes fotovoltaics ha sigut una constant en els últims dos anys. «Jo estic cobrant des del primer dia en què vaig firmar l’acord. Quan comencin, els arbres seran trasplantats a altres finques de regadiu. Això és un al·licient per quedar-nos als pobles, mantenir les famílies i no haver de marxar a les grans ciutats», defensa.
El nou boom que experimenten les energies renovables està registrant una especial transcendència en províncies com Alacant, especialment en el segment relacionat amb les plantes solars. Les dades que estima la Generalitat Valenciana no deixen lloc a dubtes. Si fins al moment la potència total instal·lada en parcs fotovoltaics concentra 137 megawatts (MW), els projectes que es tramiten en l’actualitat sumen 1.798 MW, cosa que suposa ni més ni menys que multiplicar per 13 la capacitat actual. Va ser a l’agost quan el Consell va publicar un decret llei amb mesures per impulsar i agilitar la implantació d’instal·lacions per a l’aprofitament de l’energia renovable, i des d’aleshores grans inversors i firmes especialitzades de tot el món han posat el focus en una província que es caracteritza per cel espaiós, escasses pluges i una mitjana de 320 dies assolellats cada any.
Les empreses energètiques interessades a impulsar parcs d’energies netes com la fotovoltaica han de presentar els projectes davant l’autoritat competent i especificar des del principi la ubicació prevista. És per això que ve a ser habitual que es rubriquin contractes inicials amb els propietaris que inclouen reserves de sòl fins que l’Administració doni el vistiplau definitiu a la transformació del terreny. Raimundo Micó i els seus tres germans es troben precisament ara en aquest procés. Compten amb 60 hectàrees al municipi de Villena i han rubricat un contracte amb una energètica que els abona 100 euros per hectàrea durant el primer any. La quantitat anirà augmentant progressivament fins als 450 euros mensuals el quart any i, si es materialitza el parc solar, a partir del cinquè any també rebran 1.500 euros per hectàrea, cosa que suposaria 90.000 euros anuals fins a l’any 2055.
Micó té 71 anys i defensa que un arrendament d’aquest tipus «és una bona herència per als meus dos fills». Té clar, això sí, que el pacte podria quedar en paper mullat si els promotors del projecte no reben el vistiplau de la Generalitat. «S’ha d’intentar. Amb el tema de les plaques solars ja estem lligats almenys tres anys i continua venint gent preguntat per terrenys. L’agricultura sempre ha estat malament, tota la vida. Si un agricultor vol aferrar-se al treball, que ho faci, però d’això no es menja», diu Micó.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia