Concentració bancària

Azuaga: «La fusió permet afrontar millor els desafiaments del sector i recolzar la recuperació econòmica»

El president d’Unicaja enalteix una operació que permetrà estalvis recurrents de 192 milions anuals

La fusionada serà entitat de referència en sis comunitats autònomes

manuel-azuaga-presidente-de-unicaja-banco

manuel-azuaga-presidente-de-unicaja-banco

3
Es llegeix en minuts

Unicaja Banco ha explicat aquest dimecres que l’operació en la qual absorbirà Liberbank, aprovada aquest dimarts, permetrà a l’entitat combinada «guanyar mida de cara a afrontar de la millor manera possible els reptes del sector, incloent-hi els que es deriven de l’entorn econòmic, els actuals nivells de tipus d’interès, històricament baixos, així com el continu procés de transformació i digitalització». L’operació crearà el cinquè banc espanyol per volum d’actius (superior als 109.000 milions d’euros), «amb qualitat i solidesa de balanç, i amb una àmplia i diversificada presència al territori nacional, ja que és entitat de referència en sis comunitats autònomes».

«La nova entitat mantindrà la denominació Unicaja Banco i la seu social a Màlaga. Tindrà de president executiu Manuel Azuaga, actual president executiu d’Unicaja Banco, i de conseller delegat Manuel Menéndez, actual CEO de Liberbank. Atenent el canvi establert, els accionistes d’Unicaja Banco comptaran amb el 59,5% del capital de la nova entitat, i els de Liberbank, el 40,5%.

Azuaga ha assenyalat que la fusió donarà «una mida més gran, que permetrà afrontar millor els desafiaments a què s’enfronta el sector, i continuar recolzant la recuperació econòmica del país, mantenint la proximitat i vinculació al territori com a valors compartits per les dues entitats i en el camí de les bones pràctiques de govern corporatiu».

Per la seva banda, Menéndez ha destacat que l’operació pretén «aportar valor per a accionistes, clients i empleats, millorant els nivells d’eficiència i rendibilitat». «Permet reforçar la posició de mercat en banca minorista, amb un balanç robust i de qualitat, i, així mateix, continuar recolzant les famílies i empreses en la satisfacció de les seves necessitats financeres», ha afegit.

Està previst que l’entitat combinada compti amb estalvis recurrents de costos d’aproximadament 192 milions d’euros anuals (de forma plena a partir del 2023), cosa que permetrà millorar significativament la ràtio d’eficiència (en 11 punts percentuals) i millorar també significativament la rendibilitat respecte a les previsions del mercat.

Unicaja afirma que, amb la «sòlida posició de solvència» amb què parteixen els dos bancs, es preveu que l’entitat combinada, després de realitzar «importants provisions» per accelerar la reducció dels actius improductius, arribi a una ràtio de capital de màxima qualitat (CET 1 ‘fully loaded’) del 12,4%, la més elevada entre les entitats cotitzades. Es mantenen un marge ampli –420 punts bàsics– sobre el nivell exigit regulatòriament, que es preveu augmentar arran de la migració a models avançats de capital, una vegada es rebin les corresponents autoritzacions del BCE.

També es preveu que se situï com la primera d’Espanya en cobertures d’actius improductius (67%) i la segona entitat cotitzada amb menor ràtio de mora en préstecs dubtosos (3,8%).

Així mateix, la generació de sinergies permetrà incrementar el benefici per acció de les dues entitats en aproximadament un 50% respecte a les estimacions del mercat per al 2023.

El nou grup reforça la seva posició en banca minorista a Espanya, amb més de 4,5 milions de clients i quotes de mercat substancials de tots els productes clau: dipòsits (4,7%), crèdits (4,2%) i recursos fora de balanç (3,3%).

Notícies relacionades

L’entitat combinada serà present en el 80% del territori nacional, i mantindrà la seva condició com a entitat de referència a Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Cantàbria i Astúries, i amb capacitat per competir en altres mercats com Madrid, on les entitats mantenen una tradicional presència.

La voluntat de mantenir la proximitat i la vinculació amb el territori i la confiança en el servei als clients, que Unicaja Banco i Liberbank sempre han demostrat, es mantenen com a part dels valors compartits», ha apuntat.

Temes:

Bancs