Sectors

Asedas demana a Brussel·les que els supermercats siguin considerats activitat essencial

La patronal de la distribució enalteix el paper del sector a l’hora de minimitzar les conseqüències de la pandèmia

Asedas demana a Brussel·les que els supermercats siguin considerats activitat essencial
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (Asedas), ha reclamat aquest dimarts davant la Comissió Europea, el reconeixement de la distribució alimentària com a sector estratègic essencial, al considerar que «és la millor manera per fer front amb agilitat i eficàcia a futures crisis sanitàries o d’un altre tipus». Felipe Medina, secretari general tècnic de l’associació, ha defensat davant la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea, que el sector de la distribució alimentària ha de ser inclòs al marc la proposta de «sobirania estratègica» que Europa està desenvolupant gràcies a la seva capacitat de garantir l’accés a l’alimentació de tots els europeus en moments difícils i transmetre així una tranquil·litat molt necessària durant els moments més delicats de les crisis.

L’organisme comunitari ha reunit representants de la distribució de diferents països d’Europa per analitzar el comportament del sector agroalimentari durant la pandèmia i obtenir aprenentatges de cara al futur. Medina ha assenyalat la necessitat de limitar la pressió normativa –a Espanya s’ha incrementat en un 572% durant l’estat d’alarma, segons un informe de la CEOE– per eliminar costos extraordinaris i traves burocràtiques innecessàries. «La distribució ha demostrat un gran sentit de la responsabilitat i de compromís amb les administracions i amb els ciutadans a l’hora d’aplicar les normatives sanitàries, fins i tot avançant-se a les mesures recomanades en els primers moments de confusió de la crisi, amb el poc coneixement que es tenia. Hem evidenciat que som un sector en el qual es pot confiar i, per això, és necessari limitar la gran proliferació de normes que arriben contínuament des dels diferents governs municipals, autonòmics i central i considerar-ho com un aliat insubstituïble en la tasca de servir als consumidors aliments segurs i de qualitat en tot moment», va afirmar.

Notícies relacionades

A més, el secretari general tècnic d’Asedas ha descrit l’excel·lent tasca que ha realitzat la distribució alimentària, que, en moments de gran tensió i confusió, va contribuir a aportar tranquil·litat a la població al demostrar molt ràpidament que l’alimentació no seria un problema en aquesta crisi. El compromís dels treballadors i el lideratge dels empresaris, que van haver d’adoptar decisions valentes amb gran rapidesa, han sigut algunes de les claus de l’èxit. «El repte ha sigut enorme i hem pogut superar-lo gràcies a una organització altament eficient, la capacitat de reacció dels empresaris i al compromís dels empleats, que han demostrat una gran responsabilitat i sentit de pertinença al sector», ha dit.

Segons un estudi realitzat per Morning Consult per a IBM, Espanya és el país on menys interrupcions de la cadena de subministrament alimentària s’han registrat durant la pandèmia del coronavirus, ja que un 82% d’enquestats afirmen no haver experimentat problemes de proveïment, superant la mitjana europea del 77%, segons les dades de l’enquesta realitzada per Morning Consult per a IBM.

Temes:

Supermercats