Entrevista

Ros (UGT): «Sense una fiscalitat justa, no hi pot haver equilibri entre salut i economia»

El secretari general de la UGT de Catalunya acaba de ser reelegit quatre anys més al capdavant del sindicat

BARCELONA 18 12 2020 Economia Entrevista con el Secretario General de la UGT de Catalunya  Camil Ros    FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 18 12 2020 Economia Entrevista con el Secretario General de la UGT de Catalunya Camil Ros FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Camil Ros (Vallromanes, 1972) concedeix la seva primera entrevista a EL PERIÓDICO després de ser reelegit quatre anys més com a secretari general de la UGT de Catalunya. L’hereu de Pepe Álvarez (26 anys al capdavant del sindicat i avui com a secretari general a tot Espanya) revalida la seva dupla amb Matías Carnero, aquest com a president de la central. Com evitar que la crisi de la Covid sigui un cop igual o pitjor que l’esclat de la gran recessió de fa una dècada és la principal assignatura del mandat que Ros té per davant.

¿Quines seran les prioritats del seu segon mandat? El sindicalisme sempre és important i en un moment de crisi com el que vivim és imprescindible. Un dels nostres grans objectius és parar qualsevol possible destrucció d’ocupació. Cal reforçar mecanismes com els ertos, però evidentment cobrant tothom. I si es perd la feina, cobrant l’ingrés mínim vital. I l’altre objectiu és fer que els treballadors no paguem aquesta crisi. Europa ha canviat les seves polítiques, però de certs bancs centrals o altres institucions no ens fiem. No acceptarem cap retallada.

Una de les resolucions aprovades en el seu congrés va ser exigir la «tramitació urgent» de l’indult per a Dolors Bassa. ¿Entén que encara no estigui resolt? Ja porten tres anys a la presó i no hi haurien d’haver entrat. Els indults haurien d’estar resolts i la Dolors hauria de passar aquest nadal amb la seva filla i la seva mare. Si surten serà més fàcil trobar solucions polítiques. Hi ha raons humanitàries i polítiques.

Avui entren en vigor les noves restriccions decretades pel Govern, però no s’han anunciat noves compensacions. ¿Com ho valora? Trobo a faltar un equilibri entre les mesures sanitàries i econòmiques. Tot i que sense una fiscalitat justa és difícil tenir recursos per a aquest equilibri. Ho estem veient en països com a Alemanya, amb un estat fort i on han pogut tancar perquè hi havia unes ajudes.

Les noves restriccions tampoc les han negociat amb el sector, ¿li falta diàleg social a aquest Govern? Sí, alguns no s’ho creuen i la divisió entre socis tampoc ajuda. Si s’haguessin convocat eleccions abans, com demanàvem organitzacions com la UGT... Els polítics estan amb un ull posat en la crisi i l’altre en les eleccions.

Al Govern li falta diàleg amb els agents socials. Una part no hi creu i la divisió entre socis tampoc ajuda

¿Aquestes eleccions aniran d’independència sí o no o com de gestionar la crisi? No ho sé, potser una barreja. La decisió del Suprem de revocar el tercer grau als presos en lloc de destensar, tensa. Però cada vegada li veig més pes a la situació econòmica i a com sortir de la crisi. D’aquí al febrer poden passar moltes coses.

¿Els partits que prioritzen gestionar la crisi haurien de pactar entre ells? Les polítiques de l’àmbit laboral, econòmic, industrial o social haurien d’estar per sobre de partidismes davant aquesta crisi. Hi ha d’haver grans acords per separar debats i trobar consensos. L’important és que la gent pugui viure dignament. Calen més polítiques d’Estat.

¿Hi ha algun sector que el preocupi especialment? La política industrial. Hi ha hagut gent que, en moments de crisi, més que de polític ha fet d’administrador de la propietat. Que quan tancava una fàbrica anaven corrent a buscar-ne una altra sense mirar a què es dedicava. ¿Quantes empreses tenim a Catalunya que ens puguin garantir gel hidroalcohòlic? ¿O mascaretes? A Alemanya ja tenien aquesta autonomia abans de la crisi. ¿Què hem fet per revertir-ho? ¿Hem pensat quin model volíem per a l’automoció? La transició cap al cotxe elèctric fa anys que sabíem que era inevitable i ara anem de pressa i corrents per buscar un fabricant de bateries que s’instal·li a la Zona Franca.

La política industrial em preocupa. N’hi ha hagut alguns que han fet més d’administradors de la propietat que de polítics

Una altra de les mocions aprovades en el seu congrés és la derogació de la reforma laboral. El PSOE porta des del 2018 en el Govern i encara no ho ha fet... Estan incomplint el que es va acordar. Aquesta primavera ja hauria d’estar suprimida la prevalença dels convenis d’empresa i recuperada la ultraactivitat. Comencem a estar cansats de grans paraules. Per poder negociar en igualtat de condicions la sortida de la crisi i no perdre drets pel camí és imprescindible una altra legislació laboral.

¿Què faran si el 2021 no es produeix aquesta derogació? S’haurà de veure a cada moment, però evidentment caldrà estudiar mobilitzacions.

¿Una vaga general està sobre la taula? Ara mateix no està en el debat. Ara hem de centrar esforços per aconseguir que, mentre continuï la pandèmia, no hi hagi destrucció d’ocupació. El 2021 serà de crisi pandèmica i hem d’aconseguir que no es passi dels ertos als eros. I aquí recuperar algun tipus d’autorització administrativa seria clau. Ho vam veure en l’anterior crisi, que moltes empreses van tancar aquí per anar-se’n a guanyar diners a altres països. La qualitat de l’ocupació de Nissan no se’n va amb ella, el que s’emportaran a Àsia o al lloc on passin a produir és explotació.

Una vaga general per la derogació de la reforma laboral no està sobre la taula, cal prioritzar mantenir l’ocupació

Notícies relacionades

Recuperar aquesta autorització administrativa no està en l’acord de Govern entre el PSOE i Unides Podem… Aquest és un acord entre el Govern, no amb els sindicats. És una eina clau per a la sortida de la crisi i ha de recuperar-se aquest 2021.

L’immediat és la pujada del salari mínim. UGT proposa arribar als 1.000 euros. ¿Veu el Govern disposat? A Europa els salaris mínims estan creixent a tots els països. Els 50 euros que pugui pujar el salari mínim aniran a pagar llum, aigua, gas, lloguers, a comprar al comerç local... reactivaran l’economia. Si aquests diners els dones a les empreses en ajudes no tens aquesta garantia. No és només un tema de justícia, sinó que és una política de reactivació econòmica. L’economia espanyola tardarà més a recuperar-se aquest 2021 si no puja l'SMI. ¿Per què la gent que està en contra d’apujar el salari mínim cobra 10 o 20 vegades el salari mínim? Nosaltres volem governs d’esquerres perquè facin polítiques d’esquerres.