Seguretat Social

Escrivá planteja allargar de 25 a 35 anys el període per calcular la pensió

Unides Podem i sindicats rebutgen la proposta per estimar que retallarà les prestacions

El ministre «discutirà» la reforma amb els agents socials i amb la Comissió Europea

escriva-diaz

escriva-diaz / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, pretén elevar de 25 a 35 anys de cotització el període que ha de servir per estimar la quantia de la pensió de jubilació. Segons les fonts consultades, aquesta proposta figura en un esborrany que Escrivá va plantejar a la resta de ministres de l’àrea econòmica del Govern, al si de la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics (CDGAE) de la setmana passada, com una mesura per contribuir a ajustar els comptes de la Seguretat Social. 

El ministre Escrivá, no obstant, va rebutjar aquest dilluns fer cap comentari sobre aquesta proposta durant la seva participació en una trobada organitzada per Nueva Economía Fórum. «He de ser prudent i el Govern en general ha de ser prudent», va dir el ministre en resposta a les informacions publicades per ‘La Vanguardia’ i ‘El Mundo’ sobre la proposta d’allargar a 35 anys el període de còmput de les pensions, en contra del criteri d’Unides Podem

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, al ser preguntada per possibles «retallades» a les pensions futures derivades de l’ampliació del període de còmput va afirmar que aquestes «no estan contemplades en el programa de Govern entre PSOE i Unides Podem ni en el Pacte de Toledo». 

La portaveu de Podem, Isa Serra, per la seva banda, va manifestar el seu rebuig de la proposta i va dir que tot el que no sigui millorar el nivell adquisitiu dels pensionistes serà «anar cap enrere». Des de la formació morada s’interpreta que ampliar a 35 anys el període de càlcul seria una manera d’abaixar les pensions.

Rebuig sindical

El ministre de Seguretat Social no va voler alimentar la polèmica i es va remetre a les seves negociacions amb els agents socials per a la reforma de les pensions, a la taula de les quals no hauria arribat encara de manera formal aquesta proposta, segons les fonts consultades. No obstant, fonts sindicals van avançar que seria «inadmissible» una proposta d’aquest tipus. «Esperem que no sigui cert i que ni tan sols sigui un globus sonda», van apuntar. 

Segons va explicar Escrivá, la reforma de la Seguretat Social també està sent discutida amb les autoritats de la Comissió Europea, dins del marc de condicionalitat que envolta l’assignació a Espanya de 140.000 milions de fons europeus de reconstrucció per als sis pròxims anys. La Comissió Europea espera d’Espanya mesures de consolidació dels comptes de la Seguretat Social que compensin la decisió adoptada per totes les formacions polítiques del Pacte de Toledo per revaloritzar les pensions d’acord amb l’IPC real en el futur. 

El ministre Escrivá preveu presentar en el Congrés el projecte de llei de reforma de la Seguretat Social en les pròximes setmanes. En alguna ocasió ha expressat el seu desig que sigui el primer projecte que entri a les Corts en el pròxim període de sessions.

Segona ampliació

El càlcul de les pensions es fa a partir dels salaris (base reguladora) dels anys previs a la jubilació. En la reforma del 2011 es va decidir allargar de 15 a 25 anys aquest període i es va optar per fer-ho de forma gradual, des del 2013, a raó d’un any addicional per cada exercici. Així, el 2021 aquest període serà de 24 anys i s’arribarà a la meta dels 25 el 2022.

Si es dona per fet que en els últims anys de vida laboral es concentren els millors salaris d’un treballador, s’arriba a la conclusió que ampliar el període donarà com a resultat una mitjana més reduïda. Si, per contra, es té en compte que molts treballadors de més de quaranta anys han patit retallades salarials successives des de la crisi del 2008 i fins i tot atur, es podria extreure la conclusió contrària.

Notícies relacionades

En l’acord adoptat pel Pacte de Toledo fa unes setmanes no es fa referència expressa a allargar el període de còmput (tampoc el contrari) però sí a estudiar que els treballadors poden triar «els anys més favorables» per a la determinació de la base reguladora de la pensió. 

També al·ludeix el Pacte de Toledo a avaluar la progressiva ampliació del termini actual de 35 anys cotitzats que permet arribar al 100% de la base reguladora.