negociació pendent

UGT planteja apujar a 1.000 euros el salari mínim

El Govern, la patronal i els sindicats tenen pendent començar a abordar l’actualització de l'SMI, actualment en 950 euros

Les negociacions per revisar el salari mínim parteixen de posicions oposades. Davant l’ambició d’UGT per arribar als 1.000 euros a partir del 2021, la CEOE ja ha rebutjat assumir un nou increment. El Govern, per la seva part, encara no ha avançat quina és la xifra que proposa.

GRAF5092 MADRID, 2/9/2019.- El secretario general de UGT, Pepe Álvarez, durante el encuentro que mantuvo hoy lunes en la sede de UGT, con los medios de comunicación para analizar la actualidad socioeconómica y repasar sus propuestas para los próximos meses.EFE/David Fernández

GRAF5092 MADRID, 2/9/2019.- El secretario general de UGT, Pepe Álvarez, durante el encuentro que mantuvo hoy lunes en la sede de UGT, con los medios de comunicación para analizar la actualidad socioeconómica y repasar sus propuestas para los próximos meses.EFE/David Fernández / David Fernandez (EFE)

1
Es llegeix en minuts

UGT ha plantejat al Govern incrementar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros el 2021. L’Executiu i els agents socials tenen pendent iniciar formalment les converses per a la revisió de l'SMI i la central dirigida per Pepe Álvarez ha marcat posicions aquest dilluns en un comunicat, en el qual ha reclamat l’augment dels salaris per recuperar l’economia i disminuir la pobresa i la desigualtat. Les pretensions d’UGT xoquen amb el rebuig manifestat prèviament per laCEOE per assumir una nova pujada del salari mínim.

Notícies relacionades

L’organització sindical creu que l’existència d’un salari mínim «d’extensa cobertura» entre els treballadors i d’una quantia adequada «és un dels instruments més potents i senzills per reduir les desigualtats salarials i els nivells de pobresa». Així mateix, ha recordat que a Espanya l'SMI ha sigut «tradicionalment molt baix» i ha incomplert «any rere any» el que recomana la Carta Social Europea, que és que el salari mínim sigui l’equivalent al 60% del salari mitjà del país. Segons l’última dada disponible de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que correspon al 2018, el salari mitjà brut anual va ser de 24.009 euros. Així, el 60% d’aquest import, que és la reclamació que fa el sindicat, dividit entre 14 pagues equival a uns 1.028 euros mensuals.

UGT creu que per millorar la funció del salari mínim és necessari que «augmenti més» dels 950 euros al mes que van acordar pujar per a aquest any. Per això recomana al Govern, que es reunirà aquest mes amb els agents socials per analitzar la pujada de l'SMI, que continuï amb el camí dels anys anteriors fins a arribar al que recomana la Carta Social Europea. De fet, espera que la revalorització del salari mínim «sigui una altra de les columnes essencials de l’escut social pel qual el Govern continua apostant per fer front al dramàtic impacte de la Covid, que continuarà el 2021».