Té el 53% de l’empresa audiovisual

OrientHontai, l’enigmàtic accionista xinès de Mediapro

  • El fons opera envoltat en la màxima discreció i amb interessos eclèctics, que van del joc ‘online’ a farmacèutiques 
  • La seu pequinesa d’Hontai, que comparteix amb la seva matriu, és al nord d’Andingmen
zentauroepp43716078 barcelona 12 06 2018 edificio de mediapro   supuestamente es180612100721

zentauroepp43716078 barcelona 12 06 2018 edificio de mediapro supuestamente es180612100721 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Van comparèixer gegants com el grup francès Vivendi, el nord-americà Liberty Media o el xinès Dalian Wanda, però la venda d’un paquet accionarial majoritari d’Imagina Media Audiovisual, sorgida de la fusió de Mediapro i Globomedia, es va acordar el 2018 amb un ignot fons d’inversió xinès.

Més de 1.000 milions d’euros va destinar OrientHontai per aconseguir el 53% de la companyia audiovisual espanyola. I, quatre mesos després, va obtenir la preceptiva llum verda de Pequín. L’operació es va firmar quan només faltaven tres dies perquè vencés el termini. En aquell temps, Mediapro aspirava a liderar el mercat de drets del futbol a Europa i preveia sortir a borsa, qüestions que amb el temps i la pandèmia s’han anat diluint, ja que la companyia travessa dificultats financeres i Moody’s li ha rebaixat la nota de solvència fins a nivells de valor especulatiu.

Però ¿qui hi ha darrere el fons d’inversió privat xinès que té la majoria del capital del grup català, en el capital del qual també hi ha la britànica WPP, amb el 22,5% i els fundadors Tatxo Benet i Jaume Roures, amb el 12% cada un? Per fer-se’n una idea cal recórrer a un ‘collage’ de retalls pescats de la premsa xinesa, escassos i freqüentment contradictoris, que obliga a orientar-se entre una troca de subsidiàries i matrius de noms similars, càrrecs sorneguers i canvis de denominacions.

Fons tecnològic

Oriental Hontai va néixer el 2014 i es presenta a les pàgines especialitzades com un fons bolcat als sectors de tecnologia, mitjans de comunicació i biotecnologia i experiència en importants compres i fusions a la Xina i l’estranger. És un dels braços inversors d’OrientSecurities, creada 20 anys enrere i erigida ja en un dels pesos pesants del gegant asiàtic, que té el 51% del seu capital.

Entre els inversors de l’empresa mare figuren elèctriques i altres companyies de la municipalitat de Xangai, una evidència de la imbricació entre els sectors públics i privats a la Xina. Cotitza a Xangai i Hong Kong, amb una capitalització superior als 10.000 milions d’eurosEl 49% restant d’Hontai Capital pertany al fons d’inversió Yunzhuo Capital. MaYuntao va rellevar Chen Bo al capdavant de la companyia, segons informacions periodístiques, i la web investsize.com assegura que va registrar 11 milions de dòlars de beneficis anuals el 2018. 

Costa trobar un telèfon, un ‘email’, una web o una seu d’OrientHontai. «No és estrany, molts fons manquen de web o en tenen una d’aficionats. Són gent que fan negocis i eludeixen l’exposició pública», desdramatitza un expert del sector financer. La recent cancel·lació de la sortida a borsa d’AntGroup, després de les crítiques del mediàtic i riquíssim Jack Ma, cofundador d’Alibaba, en el sistema financer xinès, va recordar que convé un perfil baix com a estratègia d’èxit.

OrientHontai sublima la discreció. Els seus responsables no responen als missatges per les xarxes socials i el seu compte oficial de Wechat és una anodina successió d’ofertes laborals i notes sobre actes públics. Fonts de la Lliga de Futbol Professional recorden que la companyia va refusar educadament que el seu nom figurés en els actes per l’acord amb Mediapro

Fons solvent

La seu pequinesa d’Hontai, que comparteix amb la seva matriu, és al nord d’Andingmen, una de les zones modernitzades durant el frenesí preolímpic i que rivalitza amb tradicionals districtes financers com Guomao. L’allotja un arrogant i estilitzat gratacel de façana de vidre i terres de noble marbre que domina l’horitzó. Les oficines estan situades en un dels pisos més alts. És necessària una clau magnètica a l’ascensor així que el periodista previsiblement indesitjat necessita diversos artificis per arribar a la seva porta. Abunden els joves amb aquest anglès sense accent que revela estudis universitaris a l’estranger. Tot remet a la solvència.

L’assistent del director executiu em convida a entrar en una sala i a sortir-ne després de la segona pregunta. També a enviar-li al seu cap les preguntes per ‘email’ que no contestarà. M’interesso per les causes de l’odissea que exigeix contactar-hi i que han de patir també els milionaris amb interès per invertir amb ells. «No funcionem així, els potencials inversors no venen aquí sinó que han de passar per uns rigorosos exàmens bancaris previs», contesta.  

Notícies relacionades

Els problemes de PPTV, la plataforma xinesa que havia dominat els drets esportius europeus, ha obert la porta a nous competidors. En l’aposta d’OrientHontai convergeixen dos interessos oficials: el de Pequín, que anima a invertir en sectors estratègics globals, i el del president, Xi Jinping, resolt a convertir d’una vegada el seu país en una potència futbolística després de dècades oprobioses.

Un cop d’ull a l’hemeroteca revela una cartera eclèctica i periòdiques adquisicions de prometedores ‘start ups’. Figuren ShandaGames, FunPlusGames i la Xina Mobile GameEntertainment, del sector dels jocs ‘online’. També participa en la consultora Tiger Brokers i aquest any va adquirir per 34 milions d’euros la farmacèutica XWPharma, amb seu a Wuhan. En el mercat internacional va ensopegar amb les tensions geopolítiques quan el 2016, en les albors de la guerra comercial, Washington va frenar la compra de la plataforma d’anàlisi de màrqueting AppLovin apel·lant a la seguretat nacional.  

Temes:

Mediapro