CONNECTIVITAT

Mercabarna prova la tecnologia 5G per millorar la seguretat viària

La prova busca evitar accidents controlant amb precisió la ubicació dels vehicles i alertant quan hi hagi un acostament perillós

Jordi Puigneró, conseller de polítiques digitals de la Generalitat, destaca el potencial del 5G i adverteix que Barcelona ha «d’aspirar a ser un gran hub digital al món»

3
Es llegeix en minuts

Mercabarna,Orangei5G Barcelonahan presentat el projecte pilot5G Anti Collision, un sistema per evitar accidents a partir de la tecnologia de connectivitat5Gi eines de comunicació avançades. En un complex en què circulen cada dia, de mitjana,14.000 vehiclesentre industrials, carretons elevadors, bicicletes... la seguretat viària sembla que serà un aspecte imprescindible. En aquest sentit, el sistema5G Anti Collisionproposa un control precís de la ubicació dels vehicles per prevenir una possible col·lisió i alertar els conductors abans que passi.

La prova pilot s’ha portat a terme amb unabicicletai uncarretóadaptats amb una balisa connectada a la xarxa5G. A través del núvol, es determina laposició exactadels dos vehicles en temps reali, en cas de detectar una possible col·lisió, el carretó rep una alerta acústica. Aquest sistema, que sembla senzill, necessita de tecnologia molt avançada i pot ser clau per reduir la sinistralitat no només aMercabarna, sinó també a les carreteres.

Aquesta escalabilitat de l’aplicació d’aquest sistema ha sigut una altra de les motivacions per portar a terme el projecte. «És molt important aquest ecosistema de solucions basades en el5GaBarcelona», ha declaratEduard Martín, CEO de 5G Barcelona. «Som davant un projecte que desenvolupa la capacitat de la xarxa 5G i de la tecnologia catalana.Tenim la idea de continuar fent proves d’aquest tipusi que siguin escalables per al conjunt del mercat», ha afegit.

El potencial del 5G

Jordi Puigneró,conseller de polítiques digitals i administració pública de la Generalitat de Catalunya,ha exposat que el5Gaportarà «una connectivitat millor, molt més ràpida, tot i que no només hem de parlar de connectivitat, sinó d’unaindústria de serveis encara inimaginable. Amb el 5G passarem a connectar-ho tot».

Puigneróconsidera que el5Gcrearàmilers de nous llocs de treballdurant els pròxims anys derivats de la indústria tecnològica i la seva aplicació. El conseller ha recordat que des de laGeneralitatfa dos anys que treballen per crear un ecosistema 5G per posicionarBarcelona com areferència al món. «Hem portat a terme projectes com l’ambulància connectada, la cirurgia remota amb el metge operant a distància, projectes en l’àmbit rural... Hem sigut la capital del mòbil i ara volem ser lacapital mundial del 5G», ha dit abans d’afegir que «avui veiem els avantatges d’haver sigut líders industrials, així que ara toca aspirar a ser ungranhub digital a Europai almón». «Si no som un país digital, no serem un país social amb capacitat de generar riquesa», ha advertit.

Mercabarna com a banc de proves

Notícies relacionades

Per les seves característiques,Mercabarnaes posiciona com un gran banc de proves per al desenvolupament de solucions basades en la tecnologia5G. Així ho enténMontserrat Ballarín, presidenta deMercabarnai regidora de comerç, mercats, consum, règim interior i hisenda deBarcelona, que creu, que «és un ambient excepcional per provar tecnologia». «Com a clúster alimentari, són molts els sectors i les persones que interactuen a Marcabarna. Hem tingut una voluntat clara de ser un laboratori de proves d’innovació per investigar el potencial del5G», ha afegit.

Ballarínha posat el focus en laseguretat, un aspecte vital en un complex que acull23.000 persones cada dia. «Tenim un trànsit molt dens i estem compromesos amb la reducció de la sinistralitat. La prova pilot que avui presentem va néixer el2019amb aquest objectiu però no és l’única». Segons les seves dades, en els últims cinc anys «s’han reduït els accidents gairebé un50%, baixant des dels190 anualsals101» i no s’han registrat accidents mortals durant els últims dos anys. «Això ha sigut gràcies als grans esforços que hem dedicat per millorar la seguretat», ha assegurat. «Aquesta tecnologia ens aportarà molts beneficis.Ens obre un univers de possibilitats», ha tancat la presidenta deMercabarna.

Temes:

5G