Efectes de la Covid

Brussel·les autoritza Espanya a donar 2.550 milions en avals a empreses en concurs

L'ajuda es dirigeix a empreses en conveni de creditors però complint amb el calendari de pagaments

El pla encara ha de ser aprovat pel Consell de Ministres

zentauroepp55894406 brussels  belgium   16 11 2020   european commission preside201119142205

zentauroepp55894406 brussels belgium 16 11 2020 european commission preside201119142205 / KENZO TRIBOUILLARD POOL

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea ha donat aquest dilluns llum verda al pla d’ajuts públics dotat amb fins a 2.550 milions d’euros amb el qual el Govern de Pedro Sánchez podrà ajuda empreses i autònoms que estiguin en conveni de creditors però estiguin complint amb el calendari de pagaments malgrat la crisi generada pel coronavirus.

L’ajuda té la forma de garanties públiques per a nous préstecs reemborsables concedits per entitats financeres supervisades, i de noves emissions al mercat alternatiu de renda fixa, segons ha informat l’Executiu comunitari, que explica que aquest pla recolzarà prop de 15.000 autònoms i entitats que es trobaven ja en situació de conveni entre el 14 de març i el 20 de juny, quan es va imposar el confinament per intentar contenir la pandèmia.

L’objectiu d’aquest pla, que encara ha de ser aprovat pel Consell de Ministres, és oferir a aquestes empreses les mateixes opcions que una empresa corrent per accedir a línia d’avals de l’ICO a les quals no podien accedir fins ara, però deixant clar que el seu accés està condicionat al compliment precís de les seves obligacions financeres en els terminis establerts.

Notícies relacionades

El Govern va notificar els detalls del pla fa tot just uns dies, el 18 de novembre passat, i Brussel·les va donar el seu vistiplau divendres, dia 20, segons han precisat a Europa Press fonts comunitàries. Brussel·les ha examinat el pla notificat en el marc de les regles de Competència que li permeten autoritzar mesures públiques dels Estats membre per compensar empreses o sectors específics afectats per situacions «excepcionals», com està sent la Covid-19.

En el seu examen de l’expedient, la Comissió ha conclòs que aquest paquet d’ajuts està directament relacionat amb les restriccions imposades en el marc de la pandèmia i considera el pla «proporcionat», ja que la indemnització prevista «no excedeix del necessari per reparar els danys».