Generalitat

La nova ajuda per als autònoms exigirà un registre previ per evitar col·lapses

L'Executiu català ultima el nou model d'assignació dels recursos per evitar repetir el fiasco de fa dues setmanes

zentauroepp52130499 pere aragones200204143546

zentauroepp52130499 pere aragones200204143546 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern estudia habilitar un registre previ per als autònoms  que sol·licitin un dels nous ajuts que presumiblement seran anunciats la setmana que ve. La fórmula que ultima l’Executiu català per evitar un nou col·lapse dels servidors web és obrir un formulari els dies previs a l’obertura de sol·licituds perquè els potencials beneficiaris introdueixin les seves dades i quedin registrats per a la posterior assignació dels recursos.

Així ho ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de fonts del Departament de Economia, després d’una reunió feta aquest dissabte entre diferents conselleries. Les bases del nou mecanisme seran aprovades en el Consell Executiu de dimarts que ve i els detalls de la nova ajuda anunciats al llarg de la setmana, segons han confirmat les mateixes fonts.

El Govern de la Generalitat vol evitar tant sí com no repetir el fiasco que va suposar l’assignació dels ajuts de 2.000 euros a 10.000 treballadors autònoms amb baixos ingressos i afectats per la crisi de la Covid; el 2% dels gairebé 450.000 autònoms actius a Catalunya. L’esmentat paquet d’ajuts es va habilitar mitjançant el mecanisme d’assignació conegut com a «concurrència no competitiva». És a dir, el primer que aconseguís connectar-se al servidor i sol·licitar l’ajuda, sempre que complís els requisits establerts, era el primer a rebre-la. Això va provocar un col·lapse dels servidors durant dos dies seguits, a causa de l’allau d’ajuts.

El mecanisme que presumiblement aprovarà el Govern en el Consell Executiu de dimarts vinent consisteix en un formulari d’inscripció prèvia. En aquest els treballadors autònoms que pretenguin postular al repartiment d’ajuts hauran de facilitar a l’administració catalana unes dades conforme compleixen els requisits per rebre el pagament. No obstant, així com el mecanisme d’assignació està més perfilat i l’aprovació de les seves bases anirà presumiblement al pròxim Consell Executiu, el Govern encara no ha determinat les bases de la nova ajuda que ultima ni el seu pressupost. Tampoc ha convocat, encara, les organitzacions més representatives del sector al Consell Català del Treball Autònom per informar-los de les mesures.

En el cas dels 2.000 euros habilitats per Treball, el potencial beneficiari havia d’acreditar una base imposable en l’última declaració de la renda igual o inferior als 35.000 euros. També hauran d’acreditar que el seu rendiment net de l’activitat dels tres primers trimestres del 2020 no han superat els 13.125 euros. I en cas de començar la seva activitat a partir del gener del 2020, el càlcul d’aquests 13.125 euros es farà mitjançant el prorrateig dels dies d’alta del present exercici.

Objectiu: evitar una nova polèmica  

Notícies relacionades

L’episodi i la polèmica suscitada, amb nova bronca inclosa entre els socis del Govern, va provocar que el conseller de Treball, Chakir el Homrani, cessés els ‘número 2’ i ‘número 3’ del departament. També que Treball suspengués l’assignació de totes les convocatòries d’ajuts que tenia pendent d’activar, a l’espera de trobar un nou mecanisme d’assignació.

El disseny de la nova ajuda per als treballadors autònoms ha passat a càrrec d’una comissió interdepartamental, liderada des d’Economia. Aquesta, tal com va avançar EL PERIÓDICO, serà de caràcter periòdic (és a dir, no un pagament únic com fins ara) i estarà dotada d’un pressupost «molt més gran», segons van explicar des d’Economia, per arribar a un volum de beneficiaris més gran.