efectes de la pandèmia

Norwegian presenta concurs de creditors a Irlanda

L'aerolínia noruega té domiciliades dues empreses i la majoria dels seus actius en aquest país

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Norwegian ha optat per presentar concurs de creditors a Irlanda, ja que els seus actius, principalment avions, es troben en aquest país. El concurs –o la figura equivalent segons la legislació irlandesa– afecta dues companyies del grup establertes a Irlanda, però també la matriu perquè n’és la propietària. La companyia ha pres aquesta decisió «en interès de les parts interessades», ha comentat en un comunicat, en el qual no ha donat a conèixer el volum del deute, tot i que aquesta ascendiria milers de milions d’euros.  L’aerolínia de baix cost ha dit aquest dimecres que havia demanat a un tribunal irlandès que supervisés una reestructuració d’aquest enorme deute mentre busca evitar el col·lapse enmig de la pandèmia de coronavirus. 

La companyia va destacar que aquest procés de reorganització «protegeix els actius del grup mentre permet centrar-se en el redimensionament de la seva estructura». Això inclou la reducció del seu deute i la millora de la situació financera alhora que li ha de permetre assegurar noves inversions de capital. S’estima que el procés pot allargar-se fins a cinc mesos.

Norwegian continuarà operant la seva xarxa (actualment limitada a causa de la situació de la Covid-19) i continuarà cotitzant amb normalitat a la Borsa d’Oslo. La companyia destaca que pretén salvaguardar tants llocs de treball com sigui possible —mentre es redimensiona la seva base d’actius–, una de les prioritats més importants de l’equip directiu.

«Volem assegurar el futur»

Jacob Schram, conseller delegat de Norwegian, ha declarat: «Buscar protecció per reorganitzar-nos sota la llei irlandesa és una decisió que hem pres per assegurar el futur de Norwegian en benefici dels nostres empleats, clients i inversors». El nostre objectiu és trobar solucions amb les parts interessades que ens permetin emergir com una aerolínia financerament més forta i de confiança».

El procés d’‘examinership’  (concurs de creditors) a Irlanda permet a les empreses que en situació normal són financerament sostenibles, corregir elements del negoci que requereixen reestructuració amb l’objectiu de protegir els llocs de treball i preservar el valor fonamental de l’empresa. Aquesta protecció, a través d’un examinador o administrador designat per un tribunal, permet en última instància que una empresa aconsegueixi inversions i implementi un pla legalment vinculant per a la liquidació de deutes.

«La nostra intenció és clara: sortirem d’aquest procés com una aerolínia més competitiva i financerament segura, amb una nova estructura financera, una flota de mida ben dimensionada i una d’operativa millorada», va afegir Schram. Sobre la posició de caixa actual de Norwegian i de les projeccions futures, la companyia creu que disposa de prou liquiditat per completar el procés de concursal.

Plataforma de gestió d’actius

La plataforma de gestió d’actius aeronàutics del Grup Norwegian és propietat d’empreses amb seu a Dublín. Arctic Aviation Assets DAC és la matriu d’aquestes empreses. Aquesta àrea de negoci s’encarrega del finançament i propietat de les aeronaus. Arctic Aviation Assets DAC és una filial de Norwegian al 100%.

Notícies relacionades

 Norwegian va començar la seva activitat fa més de 27 anys, però només al 2002 va començar a operar com una aerolínia de baix cost amb avions Boeing 737 més grans. La marca Norwegian es va expandir quan va oferir serveis de curt radi a tot Europa i després va efectuar la seva entrada en el llarg radi, amb serveis als Estats Units, Àsia i l’Amèrica del Sud.

El 2018, la companyia va canviar de rumb per centrar-se en les seves destinacions principals i a dimensionar l’aerolínia de manera correcta. La ràpida expansió de la Covid-19 en la primera meitat del 2020 va accelerar aquest procés i va permetre a la companyia reestructurar la seva posició financera i enfocar-se en crear una nova Norwegian que pogués respondre a les condicions del mercat i convertir-se en un negoci més resistent.