conseqüències de la pandèmia

El Banc d'Espanya critica a la banca que no es protegeixi més contra la morositat

La subgovernadora adverteix que «no sembla prudent» la reducció de provisions el tercer trimestre

Delgado afirma que hi ha «cert marge» per a més fusions al sector addicionals a les anunciades

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009       economia     esta tarde el banco de 180827170753

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009 economia esta tarde el banco de 180827170753 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
P. A.

La subgovernadora del Banc d’EspanyaMargarita Delgado, ha criticat aquest dimecres els bancs  que, després de fer un gran esforç el primer semestre de l’any, hagin reduït entre el juliol i el setembre l’acumulació de provisions per fer front a les pèrdues que els provocarà la crisi del coronavirus. «Cal assenyalar que en el tercer trimestre s’ha relaxat considerablement l’import de les esmentades dotacions, cosa que no sembla gaire prudent en les actuals circumstàncies», els ha advertit en unes jornades de Deloitte i ‘ABC’.

La número dos de l’organisme supervisor ha alertat que la «incertesa extrema» sobre l’impacte de la pandèmia «segueix present», mentre ha defensat que «es necessita un sector sòlid, que contribueixi a absorbir l’impacte de la crisi en comptes de multiplicar el seu efecte». D’aquí la trucada a augmentar les provisions: «És inevitable, fins i tot a l’escenari més optimista, que la taxa d’actius dubtosos (morosos) creixi en els pròxims trimestres, per a la qual cosa els bancs han d’estar preparats».

Delgado també els ha instat a refinançar i reestructurar el deute d’empreses viables que travessin dificultats puntuals pel coronavirus, però alhora facilitar que les companyies sense un model de negoci viable trobin una «sortida ordenada» del mercat. «És important que els bancs analitzin les situacions de manera individual, diferenciant entre efectes transitoris i més permanents. S’han d’evitar reclassificacions automàtiques que derivin en un comportament excessivament procíclic, però, per damunt de tot, les entitats han de ser prudents, avaluant les necessitats de provisions partint d’escenaris plausibles i conservadors per als pròxims exercicis», ha reclamat.

Notícies relacionades

La subgovernadora, així mateix, ha defensat que encara existeix «cert marge» perquè es produeixin fusions bancàries a Espanya, perquè fins i tot després de les integracions de CaixaBank-Bankia i Unicaja-Liberbank el mercat continuarà registrant un nivell de concentració «moderat». Això sí, ha advertit que les unions no han de servir només per reduir costos via retallades de plantilles i oficines, sinó que han de presentar «complementarietat geogràfica, de productes i clientela, així com disposar d’un pla de negoci que generi valor en l’entitat resultant».