consolidació del sector financer

El BBVA i el Sabadell confirmen que negocien una fusió

Les dues entitats analitzen amb els seus assessors l'operació per crear el segon banc a Espanya

La integració compta amb el vistiplau del Govern i del Banc d'Espanya per reforçar el sistema financer

sabadell-bbva / periodico

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías / Pablo Allendesalazar

Els moviments per a la integració entre el BBVA i el Banc Sabadell avancen a passos gegantescos. Després de mesos de contactes i rumors, l’operació ha rebut per fi aquest dilluns el tret oficial de sortida. Les dues entitats estan estudiant a fons el procés d’integració, segons s’han vist obligades a reconèixer la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en els comunicats. L’anunci s’ha produït hores després que el BBVA hagi informat de la venda de la seva filial als EUA per 9.700 milions d’euros, una transacció que li permet fer caixa amb la qual finançar la integració que negocia amb el banc d’origen vallesà.

La suma dels dos bancs crearia un gegant amb 963.108 milions d’euros en actius, amb dades del tancament de setembre, dels quals un 75% correspondrien al BBVA. A Espanya, la mida del seu balanç ascendiria a 596.481 milions (un 67% aportat pel BBVA), cosa que la col·locaria en el mercat local just per darrere de la suma de CaixaBank i Bankia (665.470 milions) i per davant de la filial espanyola del Santander (352.296 milions, xifra que no inclou tots els seus negocis al país). El banc presidit per Ana Botín, en qualsevol cas, continuarà sent el més gran dels espanyols gràcies al seu negoci internacional (1,51 bilions d’actius totals).

La fusió comptaria en un primer moment, previ al més que previsible ajust per aconseguir els estalvis de costos que justificaran financerament la integració, amb una plantilla de 148.028 treballadors (124.110 del BBVA i 23.918 del Sabadell), dels quals 46.365 serien a Espanya (29.475 i 16.890, respectivament). A més, tindria 9.769 oficines (7.565 i 2.204), de les quals 4.240 serien en territori espanyol (2.521 i 1.719). 

Es tracta de la tercera gran integració en marxa simultàniament en el sector, una cosa inèdita, després de la pactada per CaixaBank i Bankia (una operació que precisament va fer que el BBVA i, sobretot, el Sabadell s’integressin entre ells a falta d’altres ‘nòvies’ més pertinents) i la d’Unicaja i Liberbank, en negociació. L’escassa rendibilitat pels baixos tipus oficials, el previsible increment de la morositat i la pressió de les autoritats està portant la banca a una nova onada de consolidació. 

La notícia s’ha precipitat després que ‘El Confidencial’ informés que les dues entitats havien contractat assessors per estudiar l’operació. En el seu comunicat al tancament del mercat, el BBVA ha confirmat l’existència de «converses amb representants» del Sabadell amb l’«autorització» del seu consell d’administració. També ha revelat que l’estudi de l’operació ja està avançat, ja que s’ha iniciat el «procés de revisió (’due diligence’) recíproc en termes habituals en aquest tipus d’operacions i designat per assessors externs». És a dir, que ja estan estudiant els números del seu competidor per verificar la seva situació.  

Com és habitual, el banc ha deixat constatat que «no s’ha pres cap decisió» i que «no existeix cap certesa que s’arribi a adoptar ni, en aquest cas, sobre els termes i condicions d’una eventual operació». En els mateixos termes s’ha expressat el banc que presideix Josep Oliu en el seu comunicat a la CNMV. L’operació, en qualsevol cas, compta amb el vistiplau del Govern i del Banc d’Espanya, que són partidaris de la consolidació del sector financer espanyol.

En mans del BBVA

Notícies relacionades

El BBVA ha contractat el banc de negocis nord-americà JP Morgan per abordar les negociacions de compra, mentre que el Sabadell ha aconseguit els serveis de Goldman Sachs. Des de fa diverses setmanes, dos equips treballen en representació de cada una de les entitats. A més dels bancs d’inversió, estan formant part de les negociacions els respectius assessors legals, entre els quals hi ha els despatxos Uría Menéndez –per part de Sabadell– i Garrigues –per la del BBVA–. També s’ha sondejat les quatre grans consultores per realitzar la ‘due diligence’ independent, segons va publicar el diari digital que ha avançat la notícia.

Fonts financeres apunten, en qualsevol cas, que la possibilitat d’emprendre la integració no està tant a les mans del Sabadell com en les del banc que presideix Carlos Torres Vila, que és el que tindria el pes més gran en aquest procés i, de fet, ha sigut el primer a confirmar la integració (tot i que en realitat es podria parlar més aviat d’absorció). Només s’ha de veure el valor de les accions dels bancs. Els títols del BBVA s’han situat en 3,658 euros, després d’una revalorització del 15,25%; mentre que els del Sabadell, que van avançar ahir el 24,59%, van acabar amb un valor de 0,419 euros per acció. Després de la forta revalorització d’aquest dilluns, el Sabadell val en borsa 2.358 milions d’euros, amb prou feines un 9,6% dels 24.391 milions que val el BBVA, si bé és probable que aquest últim pagués una prima si finalment es tanca l’operació.