relleu

Albella no renovarà com a president de la CNMV

Abandonarà el càrrec, juntament amb la vicepresidenta de l'organisme, una vegada conclogui el seu mandat el 26 de novembre

lpedragosa36394807 albella161123190139

lpedragosa36394807 albella161123190139 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Max Jim'énez / Pablo Allensalazar

Sebastián Albella, president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) des del novembre del 2016, abandonarà el càrrec quan venci el seu mandat el 26 de novembre. Així ho ha manifestat a la ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, segons fonts de la CNMV. La comunicació es va produir el passat 20 d’octubre una vegada que Albella no va rebre cap missatge sobre la possibilitat de continuar al seu lloc, al qual va arribar anomenat per l’exministre d’Economia del PP, Luis de Guindos.

A més del president de la CNMV, també abandonarà el seu lloc la vicepresidenta, Ana María Martínez-Pina, que va ser presidenta de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC). Els dos directius seguiran als seus llocs provisionalment durant un temps fins que el Govern nomeni els seus substituts, després d’un acord amistós amb Calviño. Fonts consultades destaquen que Abella considera que ja ha complert la seva tasca. Així mateix ho assenyala la vicepresidenta en l’organisme, en el qual, juntament amb la seva etapa de presidenta de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), ha passat nou anys de la seva carrera professional entre aquests dos càrrecs.

Modificar la llei

La llei no els permetria que cap dels dos continuessin exercint el càrrec en funcions fins a l’arribada dels seus substituts, però el Govern té previst modificar la normativa perquè sí que puguin seguir. Això no implica que l’Executiu no designi un substitut abans. La modificació s’explica perquè ja no hi ha temps a completar el procés parlamentari d’escolta per a la ratificació dels nous president i vicepresidents abans de la data en què venç el mandat dels actuals. 

Notícies relacionades

A més, el Govern vol homologar el funcionament de la CNMV en aquest aspecte al d’altres institucions, com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Fins ara, la normativa fixava que la presidència l’ocupés el conseller més antic en el cas que vencés el mandat del president sense que s’hagués nomenat un substitut.

Albella va deixar el despatx d’advocats Linklaters per incorporar-se a la CNMV. En el seu moment, durant el tràmit parlamentari previ a accedir al càrrec públic, va deixar clara la seva intenció de no tornar a la firma una vegada acabés el seu mandat en el supervisor. La seva intenció és dedicar-se a activitats lligades a la docència o similars. Com altres alts càrrecs de l’administració, durant dos anys no podrà treballar en llocs lligats a l’activitat que ha desenvolupat al sector públic.