indústria

Reconversió de València a Alacant

Una dotzena de companyies de la comunitat es beneficien del recolzament per emprendre projectes relacionats amb la Covid

valencia

valencia / PERALES IBORRA

1
Es llegeix en minuts
Mateo L. Belarte

Els ajuts covid beneficien una dotzena de companyies valencianes. Nou estan establertes a la província de València i tres a la d’Alacant. A més d’algunes de dedicades al tèxtil de la llar, aglutinades gairebé totes entorn del clúster d’Ontinyent, entre elles figuren empreses que abans de la pandèmia fabricaven des de productes ortopèdics i de neteja i higiene fins a laboratoris de cosmètica o medicina genòmica.

Aquestes 12 companyies van aparcar la seva activitat habitual per oferir mascaretes, bates o gels hidroalcohòlics a les administracions i a les grans cadenes de distribució. Ara, vuit mesos després d’aquella transformació fulgurant, reben aquests ajuts com una oportunitat de consolidar aquesta adaptació.

És el cas d’Aupa Hogar, empresa que ha fabricat 50.000 bates i 70.000 mascaretes higièniques a la setmana des de l’inici de la pandèmia. Ramón Soler és el seu conseller delegat i destaca que aquests ajuts s’invertiran a millorar l’automatització de la confecció i així guanyar en productivitat i competitivitat, especialment ara que la Xina, a diferència d’a l’abril, torna a ser competència. «Podrem baixar costos i pujar la producció», apunta. 

Càndid Penalba, propietari de Cotoblau, també subvencionada, trasllada una situació molt similar. «L’objectiu és augmentar la nostra competitivitat i recuperar inversions que van ser molt elevades» ja que, apunta, van arribar a comprar la maquinària necessària per fabricar material sanitari al doble del preu de mercat actual.

Notícies relacionades

A més de la infraestructura, afegeix que les llicències i les homologacions també van suposar forts desemborsaments. 

Per a la química SPB, proveïdora de productes d’higiene i de la llar de Mercadona, el que va passar al març no va ser una reconversió sinó una «hiperespecialització», com explica la seva Dircom, Natalia García. L’empresa va invertir tres milions d’euros per duplicar la seva producció d’hidrogel, va doblar torns per cobrir l’augment de la demanda i va contractar 80 empleats més.

Temes:

Coronavirus