mercats

Les borses mantenen la inèrcia alcista gràcies a la vacuna

L'Ibex 35 encapçala les alces a Europa, amb un avenç del 3,38% gràcies als valors turístics i als bancs

zentauroepp55038767 eco200921124424

zentauroepp55038767 eco200921124424 / Altea Tejido

2
Es llegeix en minuts

Les borses han mantingut la tendència positiva que van iniciar ahir amb l’alça diària més gran en una dècada. Després de l’eufòria de dilluns per l’anunci d’efectivitat de la seva vacuna contra la Covid-19 realitzat per Pfizer i BioNTech, l’Ibex ha mantingut la pujades per davant de la resta mercats europeus. L’indicador del mercat espanyol ha tancat amb un avenç del 3,38%, fins als 7.711,4 punts..

Després de tancar ahir amb guanys del 8,57%, el selectiu espanyol iniciava la sessió més calmat amb la mirada posada en la cota psicològica dels 7.500 punts després de tancar el Dow Jones de Wall Street amb un avenç del 2,95%.  De fet, l’ha superat amb escreix, mentre que els avenços als grans ‘parquets’ europeus han sigut més moderats: el DAX de Frankfurt ha avançat el 0,52%; el CAC de París, l’1,55% i l’Eurostoxx 50 ho ha fet un 1,37%. També Wall Street ha obert en aquesta jornada més dubtes que en l’anterior.

Tot i que, com avisen els analistes, la segona onada de l’epidèmia i els seus efectes sobre l’economia són ja inevitables fins i tot amb una vacuna sobre la taula, aquesta vegada juga a favor de l’índex espanyol el càstig més gran amb què ha arribat a la notícia que d’una vacuna preparada per a distribució en qüestió d’uns mesos.

A més, des de Brussel·les arribava l’esperat acord per al repartiment dels fons del pla Next Generation de reconstrucció econòmica. A falta que Polònia i Hongria cedeixin, els 75.000 milions d’euros previstos faran cap a les economies més danyades de la regió. Un revulsiu més per a un Ibex 35 que encara la recta final de l’any com el pitjor de tot Europa Occidental degut, en gran manera, a l’impacte de la pandèmia sobre l’economia nacional.

Valors turístics i bancaris

Notícies relacionades

Dins de l’índex espanyol han destacat les fortíssimes alces als bancs o IAG, el consorci que integra British Airways, Iberia i Vueling, que dilluns va ser dels beneficiaris més grans de les alces, aquest dimarts ha avançat el 6,54%, Aena ho ha fet el 5,17% i Amadeus, el 7,93%. Els bancs han oscil·lat entre el 4,30% del Sabadell i el 9,95% de CaixaBank. 

L’eufòria als mercats s’ha traslladat especialment als valors relacionats amb el turisme per les perspectives de millora que obre una possible vacuna, mentre que s’ha convertit en penalització per als vinculats a confinaments, teletreball i altres activitats relacionades amb estar més a casa, com Amazon, Netflix o Zoom.