15-M empresarial
Amec impulsa una declaració per agrupar la indústria conscienciada en el seu Fòrum anual
L'organizació apadrina el moviment Positive Industry per reivindicar la indústria com un dels agents amb més poder de transformació social i econòmica
Els experts asseguren que la consciència mediambiental i l'ètica de les empreses no és un obstacle per mantenir beneficis, sinó tot el contrari

relats-1
Les empreses industrials agrupades entorn de l’organització Amec han presentat aquest dimarts la declaració ‘Positive Industry’ per conscienciar la societat i el context econòmic de la necessitat d’establir un nou marc de desenvolupament empresarial per al futur. La iniciativa pretén consolidar un moviment col·lectiu i una marca d’identitat, que ressalti els esforços de les empreses industrials conscienciades amb la preservació del planeta, gairebé una versió empresarial del 15-M, un moviment de reforma del capitalisme, però mai anticapitalista. Durant el Fòrum Amec, que ha convocat més de 300 directius, l’organització ha instat que les indústries s’adaptin a l’entorn ‘mega Vuca’ (volatilitat, incertesa, complexitat i l’ambigüitat), un nou paradigma que s’ha aguditzat encara més amb la pandèmia. Segons Amec, «és imprescindible, per al futur del planeta i la societat, redefinir les regles i canviar la manera de fer negocis». Aquesta transformació ha d’anar, segons Amec, «més enllà d’assegurar el retorn de les inversions, assumir un canvi de visió radical sobre els seus objectius, enfocat a invertir en els seus empleats, donar valor als seus clients, implantar l’ètica en les relacions amb els seus proveïdors i recolzar les comunitats en què operen». I tot això sense pèrdues de rendibilitat a mitjà termini, més aviat al contrari.
Amec, les empreses associades dels quals generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten de mitjana el 55,5% de la seva facturació i inverteixen el 4,7% en innovació, conviden a tot l’ecosistema a afegir-se a la seva declaració, amb la qual la indústria internacionalitzada es compromet a treballar per al progrés de l’empresa, la societat i el planeta.
Les empreses han de preparar-se per ser valorades amb nous paràmetres: «Ja no serà qüestió de ser la millor empresa del món, sinó la millor empresa per al món», ha explicat Jay Coen, Fundador de BLab i impulsor del moviment mundial Imperative21.
El moviment Positive Industry reivindica la indústria com un dels agents amb més poder de transformació social i econòmica i consideren que la seva actuació ha de ser en benefici de tots els empleats, clients, proveïdors i comunitat. Així mateix, a més de pensar en clau global, ha d’actuar també amb un sentit local. En la presentació, el president d’Amec, Pere Relats, ha explicat que «canviarà la percepció de les empreses» i les velles estructures es fondran i donaran pas a les noves, molt millors. Segons Relats, la idea és que les empreses deixin de parlar només de productes i parlin més de les persones».
El director general d’Amec, Joan Tristany, ha explicat que l’objectiu és que la declaració «es converteixi en un moviment reivindicatiu, il·lusionant i que ens aporti valor com a col·lectiu industrial». En aquest sentit, Amec convida altres empreses, entitats o institucions a recolzar la declaració, perquè siguin moltes més les que comparteixin el seu propòsit i objectius a fi de generar consciència sobre quin és el rumb cap a la nova competitivitat. «El recolzament a la indústria positiva ha de ser una acció de molts, i des d’interessos plurals», ha explicat el director general d’Amec.

Tristany i Relats durant el Fòrum Amec.
La idea és que les empreses conscienciades són també rendibles. «Les empreses que procuren pels seus treballadors tenen un retorn de la inversió [ROE] superior que les que no ho fan», ha assegurat Coen, que indica que en alguns casos aquest retorn és fins a un 40% superior, basant-se en el rànquing Just Capital, que mesura el comportament de les empreses més ocupadores del món. Aquest expert ha assegurat que la pandèmia ha afectat en menor mesura les empreses més conscienciades. BLab és una organització sense ànim de lucre amb seu als EUA que lidera un moviment global que busca accelerar un canvi cultural en la manera de fer negocis. La visió de BLab és que les empreses competiran per ser les millors per al món: les millors per als treballadors, les millors per a les comunitats i les millors per al medi ambient. Per Coen, «sembla que la premissa és que fer les coses bé costa més diners i som menys competitius. Però ara ja passa el contrari: la preocupació és captar el millor talent, i no ho aconseguirem amb diners, sinó amb un propòsit. De la mateixa manera, també els clients busquen cada vegada més gastar els seus diners en companyies que cuidin els seus empleats, la comunitat i l’entorn».
Entorn de 3.500 empreses de 70 països ja compten amb la certificació BCorp, que mesura com les companyies equilibren el propòsit social i els beneficis econòmics. Amec impulsa amb la seva declaració una cosa similar. BLab forma part, a més, del moviment Imperative21, que aplega 70.000 empreses de 80 països, i que es proposa liderar de forma conjunta un canvi d’orientació dels negocis per transformar els actuals valors del sistema capitalista.
Aquesta iniciativa ha nascut al setembre, mitjançant la projecció dels seus pilars a la mateixa façana del Nasdaq i a la Borsa del Brasil. El professor i consultor d’Estratègia sostenibilitat i Innovació, Josep Maria Coll, considera que el propòsit «és font d’avantatge competitiva perquè harmonitza els interessos de l’organització per col·laborar de manera conjunta, és un xut d’energia organitzacional».
El propòsit és molt important per a tota l’organització, entre altres coses perquè «és important tenir un motiu per llevar-se i anar a treballar», segons el director general de BASF a Espanya, Carles Navarro, que ha explicat com l’empresa treballa amb l’àrea de sostenibilitat d’Inditex per millorar els processos i minimitzar l’impacte mediambiental de la producció tèxtil i com ha ideat conjuntament amb Cafès Novell les primeres càpsules
Notícies relacionadesbiodegradables i compostables a Espanya.
El president de Comexi i expresident d’Amec, Manel Xifra, ha destacat que «davant les disfuncions de l’actual sistema, el concepte de propòsit ajuda a plantejar una societat de futur sostenible i d’igualtat social», per a la qual cosa «és important crear una consciència col·lectiva».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia