Pandèmia

El BCE veu una recaiguda del PIB a l'eurozona en el quart trimestre

La Comissió Europea ha anticipat un retrocés del 0,1% per a la zona euro i del 0,2% per a Espanya

Les mesures adoptades pels Governs per frenar els contagis faran caure el PIB

EPA8313. BRUSELAS (BÉLGICA), 01/04/2019.- El vicepresidente del Banco Central Europeo (BCE), Luis de Guindos, comparece ante la comisión de Economía del Parlamento Europeo para presentar el informe anual del BCE correspondiente al año 2018, este lunes en Bruselas (Bélgica). EFE/ Stephanie Lecocq

EPA8313. BRUSELAS (BÉLGICA), 01/04/2019.- El vicepresidente del Banco Central Europeo (BCE), Luis de Guindos, comparece ante la comisión de Economía del Parlamento Europeo para presentar el informe anual del BCE correspondiente al año 2018, este lunes en Bruselas (Bélgica). EFE/ Stephanie Lecocq / STEPHANIE LECOCQ (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha avisat aquest divendres que el creixement de l’economia de l’eurozona tornarà a ser negatiu en el quart trimestre com a conseqüència de les noves restriccions a l’activitat imposades pels Governs en les últimes setmanes per fer front a la nova onada de la pandèmia.

Així ho ha admès el vicepresident en una entrevista a Antena 3, després de considerar «adequada» la previsió anticipada aquest dijous per la Comissió Europea, que inclou una caiguda del PIB de la zona euro del 0,1% en el quart trimestre, després del sorprenent repunt del 10% que es va registrar en el tercer. «És una projecció adequada, jo diria fins i tot que prudent. El creixement serà negatiu una altra vegada», com ho va ser en la primera meitat de l’any, va anticipar De Guindos.

La setmana passada, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ja va donar per segur que el creixement del quart trimestre davant el tercer serà inferior al 3,1% previst fa mesos pel BCE, i fins i tot no va descartar que pugui arribar a ser negatiu.

La Comissió Europea va rebaixar aquest dijous les seves previsions de creixement per al 2020 i el 2021 com a conseqüència dels nous rebrots del virus. 

En el cas d’Espanya, les previsions de tardor eleven al 12,4% la caiguda del PIB prevista per a aquest any (davant el -9,4% previst a la primavera), amb un creixement del PIB del 5,4% el 2021 (davant el 7% del maig). Per al quart trimestre d’aquell any, la CE preveu un retrocés del 0,2% en l’economia espanyola. Brussel·les preveu un quart trimestre negatiu per a deu dels 19 països de l’eurozona, si bé avança que el creixement tornarà de manera gradual a partir del primer trimestre del 2021 per al conjunt de l’UEM.

Les dades que formen part de l’informe de tardor de la Comissió Europea van ser recopilades fins al 22 d’octubre. Per això, en el cas d’Espanya, no recullen el sorprenent repunt que va obtenir l’economia en el tercer trimestre (del 16,7%%), segons la dada que va publicar l’INE el dia 30 d’octubre. Aquest és l’argument a què es van acollir els representants del Govern aquest dijous per restar gravetat a l’empitjorament de les previsions de la CE sobre Espanya per al conjunt del 2020. No es van aturar, no obstant, en el detall de la caiguda del 0,2 pronosticada per la CE per al quart trimestre que, dijous, va passar pràcticament inadvertida. 

Notícies relacionades

En una entrevista a EL PERIÓDICO aquest mateixos dilluns, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño es va referir així a la possibilitat que el PIB espanyol pogués tornar al terreny negatiu en el quart trimestre, després d’haver crescut el 16,7% en el tercer: -Les dades conegudes mostren la forta reactivació de l’economia i l’ocupació durant el tercer trimestre. En un context marcat pels rebrots, com els que hi va haver a Catalunya durant l’estiu, i també per l’absència de turisme internacional, l’economia espanyola va créixer un 16,7%, es van crear gairebé 570.000 llocs de feina i van sortir més d’un 80% dels treballadors en un erto. Comptem, per tant, amb una bona base per a la recuperació econòmica. A l’octubre la reactivació ha continuat, però estem en un moment d’alta incertesa, tant a nivell europeu com global.

Segons la vicepresidenta, «cal actuar coordinadament a Espanya i Europa per aturar la pandèmia i mantenir el recolzament al teixit productiu, a l’ocupació i a les rendes familiars. Així es podrà mantenir el camí de recuperació en el quart trimestre, tot i que naturalment a menor ritme que en el tercer per l’efecte base, i tenir un creixement intens el 2021.