TELECOMUNICACIONS

Telefónica ja té cobertura 5G a 160 municipis catalans, el 71% de la població

L'operadora preveu superar els 200 municipis aquest mateix any amb el seu sistema de mòbils de cinquena generació

El director territorial de Telefónica a Catalunya, José Manuel Casas, veu en les telecomunicacions la clau per reduir la bretxa socioeconòmica

55732797 601

55732797 601 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala / Eduardo López Alonso

Telefónica ja disposa de servei 5G en un total de 160 municipis catalans, que equivalen al 71% de la població. L’operadora preveu cobertura 5G per al 75% dels espanyols abans de final d’any, però en el cas de Catalunya, aquest objectiu gairebé s’ha aconseguit i arribarà a més del 80% i més de 200 municipis a finals d’any. Entre les ciutats que ja compten amb cobertura figuren Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida i la majoria de les grans ciutats de cada província. Els veïns de l’Hospitalet, Mataró, Sabadell, Camprodon, Olot, Balaguer, Tàrrega i Tortosa, per exemple, ja poden connectar-se a la xarxa 5G de Telefónica. L’accés només requereix un telèfon mòbil compatible, ja que el servei s’inclou en el ja contractat i sense cost suplementari. 

José Manuel Casas, director territorial de Telefónica Mediterráneo, que engloba Catalunya, Llevant, Múrcia i les Balears, destaca la velocitat amb què s’està desenvolupant la cobertura 5G a Espanya. «El que hem fet és aprofitar que tenim més fibra que cap altre competidor i un 4G d’última generació. Es pot compartir l’espectre radioelèctric del 4G. El 5G pot utilitzar les antenes 4G, i totes les antenes de Telefónica estan connectades entre si per fibra. En el cas d’alguns competidors, si les connexions entre antenes no són per fibra òptica la velocitat es redueix molt», explica Casas. 

Telefónica considera Barcelona «un escenari prioritari» per a les proves i desenvolupament preliminar del 5G a l’espera de la distribució (subhasta) de llicències en el primer trimestre de l’any vinent. La cobertura arribarà al 84,5% de la població barcelonina a finals d’aquest mateix any. 

Amb l’objectiu de portar el 5G des del primer moment a la major part de la població catalana, Telefónica està treballant amb les últimes tecnologies de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G. En aquesta primera fase es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (‘non stand alone’) i les antenes disponibles, per desplegar la xarxa 5G SA (‘stand alone’) quan la tecnologia estigui plenament disponible després de l’estandardització i l’atorgament de llicències. 

Bretxa socioeconòmica

«La principal eina per reduir la bretxa socioeconòmica és la xarxa de fibra òptica. Si hi ha una eina per contrarestar l’aïllament és la xarxa de fibra òptica, perquè fixa la població al territori», afirma Casas. Però segons la seva opinió, quan no és possible la connexió a la xarxa de fibra òptica el 5G es referma com la millor alternativa. «Sí que és la solució òptima», assegura. L’any que ve s’adjudiquen les bandes de freqüència de 700 mhz, que ofereixen més cobertura per antena i milloraran globalment encara més les prestacions de la xarxa.

Per al màxim responsable a Catalunya, la inversió més important de Telefónica en 5G es farà en el moment en què es reparteixin les freqüències. Hi haurà nous serveis 5G i s’accelerarà la revolució d’internet de les coses. «Al final del 2019 hi havia uns 20.000 milions de dispositius connectats a escala mundial sense comptar els mòbils. Els estudis havien previst abans de la pandèmia que hi hagués 50.000 milions de dispositius connectats. Ara aquesta xifra s’ha elevat a almenys 75.000 i no es pot donar servei a tots aquests dispositius sense 5G», opina Casas.

Multiplicar per 100

«La concurrència o nombre de dispositius funcionant alhora amb una mateixa antena es multiplica per 100 respecte al 4G i seran molts milers de milions de dispositius connectats en poc temps i l’única tecnologia capaç d’assumir aquesta càrrega de dades és actualment el 5G», explica Casas.  En aquest marc, les operadores monetitzaran la seva inversió amb el cobrament d’un cànon a cada dispositiu connectat, preveuen els experts. 

La xarxa mòbil 5G a Catalunya està suportada sobre la xarxa de fibra d’última generació 4G i amb més cobertura del país, cosa que li aporta la millor navegació en cas de mobilitat. La xarxa 5G permetrà als usuaris particulars descarregar una pel·lícula en segons o accedir a jocs en línia gairebé sense latències. En el camp professional també serà possible la seva aplicació en telemedicina o aplicacions de ciberseguretat, per exemple.

Iniciatives

Notícies relacionades

Fins a la data Telefónica ha realitzat més de 12 projectes 5G, alguns dels quals han tingut rellevància mundial gràcies que han pogut mostrar-se al Mobile World Congress. Hi destaca la col·laboració amb les administracions públiques, centres de recerca i organitzacions com ara el Mobile World Capital o 5G Barcelona, com per exemple en el projecte 5G Connected Car, reconegut com un dels projectes de cotxe connectat més avançats d’Europa i que va comptar amb el recolzament dels ajuntaments de Barcelona i d’Hospitalet de Llobregat.

Per contribuir a impulsar l’ecosistema 5G Telefónica, en col·laboració amb MWC i I2CAT, té a Barcelona el laboratori THE THINX, un ‘open lab’ que permet a les empreses i ‘start-ups’ provar les seves aplicacions de IoT i 5G dotant-los de l’espai, les eines i ajuda necessàries per aprofitar la tecnologia.