ajuda de 430 euros

El Govern destina 115 milions per a ajuts a treballadors de la cultura sense ingressos

Treball portarà al pròxim Consell de Ministres una ajuda de 430 euros durant tres mesos per a tècnics o auxiliars que hagin esgotat les seves prestacions

L'Executiu també renovarà la prestació per a artistes d'espectacles públics i per a les dues partides habilitarà 115 milions d'euros

teatro

teatro

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball portarà al Consell de Ministres del pròxim dimarts un subsidi extraordinari per a treballadors del sector cultural que estiguin sense ocupació i que hagin esgotat tota prestació. La mesura preparada des del departament liderat per Yolanda Díaz contempla un pagament de 430 euros durant un període de tres mesos per oferir un salvavides temporal davant l’actual crisi que travessa el sector a causa de la pandèmia.

L’Executiu també pretén prorrogar fins al 31 de gener del 2021 la prestació d’atur extraordinària ja vigent per als artistes d’espectacles públics, de 735 euros mensuals, tal com ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de fonts pròximes al Govern. Hi ha habilitada una partida pressupostària de prop de 115 milions d’euros, entre els dos ajuts.

Treball mou fitxa per afegir als operaris, muntadors, instal·ladors o altres perfils de tall tècnic o auxiliar del teatre o les sales de cine, entre altres, al blindatge habilitat per a artistes dels espectacles públics. Aquests ‘actors secundaris’ que operen entre bambolines en els espectacles no estan en molts casos coberts actualment per mecanismes com els ertos o tampoc tenen disponibilitat (o activitat) per poder exercir com a treballadors autònoms. La nova ajuda podrà ser compatible, amb limitacions, per a aquells que tinguin certa activitat, però sempre dins d’una jornada parcial i és incompatible amb un contracte de jornada a temps complet. 

L’import a percebre serà l’equivalent al 80% de l’Iprem, sobre el qual encara no regeix la revisió a l’alça del 5% contemplada en el nou projecte de Pressupostos Generals de l’Estat presentat recentment. El que ve a ser 430 euros, que en el cas d’aquells possibles receptors amb un contracte a temps parcial se’ls descomptarà la part proporcional al temps treballat. El pagament s’abonarà a través del SEPE durant un període de tres mesos i no podrà renovar-se. 

Per poder accedir al mateix, el potencial beneficiari haurà de poder acreditar no estar percebent cap altra ajuda pública i haver cotitzat des de l’1 d’agost del 2019 un període mínim de 35 dies. I haurà de sol·licitar-ho en un termini de 15 dies una vegada entri en vigor el decret que pretén aprovar demà Treball via Consell de Ministres. La partida concreta per als auxiliars rondarà els 15 milions d’euros i la seva cobertura a nivell de beneficiaris s’ajustarà a l’esmentat pressupost.

550.000 aturats pendents de subsidi

Notícies relacionades

El departament dirigit per Yolanda Díaz tira endavant aquest subsidi mentre té pendent aprovar-ne un altre de característiques similars, però enfocat a tots aquells aturats, siguin del gremi que siguin, que haguessin esgotat la prestació durant els mesos del primer confinament. Una ajuda que ha sigut negociada amb la patronal i els sindicats i que està pendent d’obtenir prou consens al si del Govern per ser aprovada. 

Aquesta mesura encara per implementar-se es va tancar tècnicament amb els agents socials a finals de juliol i tenia per objectiu arribar 550.000 aturats sense ingressos. Per a ells pretenia disposar d’un pagament de 430 euros durant tres mesos, la mateixa estructura que el subisidi per a tècnics del sector cultural que Treball portarà al Consell de Ministres d’aquest dimarts.