DESCOMPTES

¿Quan és el Black Friday 2020 a Espanya? Data i com es pot aprofitar

La jornada internacional d'ofertes se celebra aquest any divendres 27 de novembre

Algunes cadenes, com Fnac, han anunciat que el seu Black Friday durarà tot el mes

black-friday

black-friday

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

La jornada internacional d’ofertes Black Friday se celebra aquest any el 27 de novembre. Com cada any, l’últim divendres de novembre s’ha instaurat com la data del tret de sortida del període de compres prenadalenc. No obstant, l’inici del període de descomptes que es coneix com a Black Friday, que va començar com a descompte d’un dia, tendeix a engrandir-se. L’any passat ja es va allargar en la majoria de punts de venda al cap de setmana que acaba en dilluns Cibermonday. Algunes cadenes ja l’amplien a la setmana anterior d’aquell divendres (generalment les firmes ‘online’ de tecnologia) i una cadena en concret, Fnac, ha anunciat aquest any que els descomptes del Black Friday començaran a partir del 2 de novembre.

Que els clients aprofitin aquestes dates depèn de la pressió publicitària i l’efectivitat dels descomptes plantejats. Per això convé comprovar el preu dels productes molt abans per comprovar la veracitat del descompte, ja que no existeix cap mecanisme legal de control que asseguri que el nou preu sigui una rebaixa efectiva. El sector de la moda s’esforçarà a liquidar les peces no venudes i el tancament comercial aguditza més la necessitat d’incrementar les vendes ‘online’. Fa mesos que Amazon i Aliexpress preparen la data i disposen de productes especialment destinats per a aquesta etapa de descomptes de la recta final de l’any. 

Segons l’estudi ‘Black Friday 2020 de Privalia’, el 51% dels espanyols assegura que aquest any realitzarà més compres a través d’internet que l’any passat a causa del virus. Segons aquestes previsions, el canal ‘online’ representarà el 89% de les compres, mentre que la botiga física només l’11%.

El Black Friday s’ha consolidat com una de les tradicions més icòniques dels EUA. És una jornada de rebaixes just el dia després del Dia d’Acció de Gràcies dels EUA i just un mes abans de Nadal, que sol desencadenar una veritable febre consumista.

Queixes a Espanya

El sector comercial a Espanya ha instat, sense èxit, que les campanyes de descomptes es traslladin a finals de gener. La queixa és que aquestes ofertes prenadalenques de la mà del Black Friday i el Cybermonday només canibalitzen les vendes a preu complet del Nadal. 

Notícies relacionades

En la situació actual, la majoria de l’activitat del Black Friday 2020 es canalitzarà a través del comerç ‘online’. Sobre el nivell de descomptes durant aquest període encara no hi ha estimacions, però tot apunta a la possibilitat de grans descomptes en àrees de negoci tocades per la pandèmia, però escasses rebaixes en línies de producte que s’han venut bé en els últims mesos (articles esportius i tecnologia, per exemple).

Origen del terme Black Friday

L’origen del terme Black Friday (‘divendres negre’) té múltiples explicacions. Alguns diuen que es deu que amb l’arribada d’aquesta data els comerços passaven els números vermells dels seus comptes a negre (beneficis), ja que marcava de forma oficiosa l’inici de la temporada de compres de Nadal. 

Temes:

Black Friday