ACTE A FOMENT DEL TREBALL

El sector de l'esport català requereix 1.000 milions per superar la crisi

Una de cada tres persones empleades al sector esportiu perdrà la feina per la pandèmia

Les organitzacions reclamen el reinici de competicions federades i retardar el toc de queda més enllà de les 22 hores

foment1

foment1

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’impacte del coronavirus al sector esportiu català està sent «demolidor». Aquesta és la definició triada per un informe presentat aquest dilluns a la seu de la patronal de Foment del Treball que calcula que el sector requereix almenys 1.000 milions d’euros en ajuts per superar la situació. Segons aquest informe, durant el confinament, set de cada deu treballadors s’han vist afectats per ertos i en el seu conjunt, el sector deixarà d’aportar gairebé 1.000 milions d’euros directes a l’economia catalana. Tres de cada deu treballadors perdran la feina segons aquesta mateixa previsió.

Peticions

El sector reclama que les competicions esportives no professionals es reiniciïn d’aquí una setmana, que els aforaments se situïn entorn del 50% i que el toc de queda s’iniciï més tard de les 10 de la nit o més, ja que en cas contrari es tractarà d’un toc de mort per a l’esport català. Més del 70% de l’esport federat realitza els entrenaments més tard de les 22 hores.

Aquestes dades s’extreuen de dos estudis impulsats per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. Durant aquesta crisi, el sector esportiu ha adoptat mesures de prevenció en equipaments que en moltes ocasions han anat més enllà de les pròpiament exigides pel Govern central. Malgrat això, consideren que les mesures aplicades són més restrictives amb l’esport que amb d’altres.

Ajuts

Segons l’opinió del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, els sectors econòmics requereixen ajuts «en vena», que calcula en uns 50.000 milions addicionals, dels quals 1.000 milions s’han de destinar al sector esportiu. 

Notícies relacionades

Les pèrdues del sector suposarà «que més de 55.000 treballadors estan en erto i més de 25.000 ja estan sense feina, tendència que anirà a més», ha explicat Anna Pruna, vicepresidenta de la comissió d’esports de Foment del Treball i presidenta d’Indescat. 

Rellevància

El sector esportiu català se sent menystingut per l’Administració, i reivindica que és un servei essencial, equivalent al 2,1% del PIB català, amb uns 80.000 treballadors i més de 40.000 voluntaris (esportius, dirigents, entrenadors, assistents en competició, àrbitres, etc.) que suposen un estalvi de més de 350 milions d’euros anuals a l’activitat. També es tracta d’una porta d’entrada important al món laboral per als joves (més del 30% dels treballadors són menors de 30 anys) i el 40% són dones. L’esport català agrupa 70 federacions esportives, 12.500 clubs, 700.000 persones federades, 8.000 empreses esportives i un teixit associatiu de tres milions de socis en el conjunt del país. També ho són els centres de fitnes, amb 500.000 usuaris a Catalunya.

Temes:

Catalunya