resultats bancaris

Bankinter critica la «divisió» dels polítics davant l'«exemplar» societat

El banc va guanyar un 50% menys fins al setembre per l'augment de les provisions davant la pandèmia

Dancausa descarta participar en una fusió i adverteix que no sempre resulten beneficioses

zentauroepp51894000 madrid 23 01 2020 economia maria doleres dancausa consejera 200123105339

zentauroepp51894000 madrid 23 01 2020 economia maria doleres dancausa consejera 200123105339 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Estirada d’orelles de la consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, als responsables públics per la seva gestió de la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques. «És un moment absolutament fonamental en què tots hauríem d’actuar en la mateixa direcció, es requereix una unitat sense fissures contra una crisi sanitària, econòmica i social. La societat està tenint una actitud absolutament exemplar, amb alguna excepció, però els polítics estan mostrant una divisió que no correspon amb la situació que estem vivint», ha criticat aquest dijous l’executiva.

La banquera, un cas singular per la contundència amb què exposa les seves idees en públic, també ha advertit que, malgrat que hi ha «certa insistència» per part dels reguladors perquè es produeixin noves fusions bancàries, els suposats «avantatges» d’aquestes operacions «no sempre es compleixen. En particular, ha afirmat que les entitats resultants no sempre són més sòlides que per separat. En qualsevol cas, ha insistit que Bankinter no té cap intenció de participar en el nou procés de concentració.

Dancausa, així mateix, ha assegurat que la recomanació del Banc Central Europeu (BCE) que les entitats de la zona euro no paguin dividends als seus accionistes fins a final d’any per reforçar la seva solvència «ha fet mal» al sector, ja que ha provocat una sortida d’inversors que li ha portat a una forta caiguda en borsa. «No dic que no fos necessària, però sempre es va dir que era temporal i seria una magnífica notícia que s’aixequés», ha mantingut abans de defensar que «no tots els bancs són iguals», donant a entendre que seria partidària que es deixés remunerar els propietaris en les entitats més sòlides.

Resultats

Notícies relacionades

Bankinter va guanyar 220,1 milions d’euros entre el gener i el setembre, un 50,5% menys que en el mateix període de l’any passat. La forta caiguda respon principalment a les provisions excepcionals de 243,5 milions que ha realitzat per absorbir les pèrdues que li provocarà el previsible augment dels impagaments i devaluació dels actius a causa de la crisi del coronavirus. També es deu al fet que l’any passat va tenir un benefici extraordinari i puntual de 57,3 milions per la compra d’Evo i a l’alça del 34,9% de les provisions ordinàries per afrontar sentències adverses per les hipoteques multidivises i per encarar deterioraments en el crèdit al consum i en la seva filial portuguesa. 

L’entitat ha aconseguit millorar els seus ingressos un 4,6%. El menor creixement dels costos  (2,1%) va fer que el seu resultat d’explotació s’elevés un 7,6%. Les provisions, no obstant, van provocar que el resultat de la seva activitat bancària abans d’impostos es desplomés un 68,5%, fins als 153,3 milions, mentre que el de la seva companyia d’assegurances Línea Directa va millorar un 22,9%, fins als 132,9 milions. El capital del grup s’ha elevat fins al 12%, mentre que la morositat continua continguda en el 2,51%, amb una cobertura (pes de les provisions sobre els actius fets malmesos) que ha augmentat fins al 61%. La seva rendibilitat ha baixat del 12,64% al 7,1% en un any com a conseqüència de l’augment de les provisions.

Temes:

Bankinter