Ocupació

Els gestors alerten que 200.000 afectats per erto seran acomiadats abans d'acabar l'any

El president del Col·legi, Fernando Santiago, també anticipa una pèrdua de 150.000 autònoms en els pròxims mesos

bar

bar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Entre 200.000 i 300.000 treballadors com a mínim es podrien quedar a l’atur entre l’1 de novembre i el 31 de desembre d’aquest any al decaure el compromís d’ocupació de sis mesos a què estaven obligades les empreses que es van acollir als primers expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) per la pandèmia, segons càlculs del president del Consell General d’Escoles de Gestors Administratius d’Espanya, Fernando Santiago, facilitats a Europa Press. 

Des de l’Escola de Gestors fa mesos que insisteixen en aquesta xifra dels 300.000 possibles acomiadaments, fins al punt que mantenen el mateix nombre des del mes de juny. Amb la segona onada de contagis pel mig i les successives i diferents pròrrogues dels ertos. Fins a un total de 3,4 milions de treballadors van arribar a estar en un expedient de suspensió en el moment àlgid del confinament.

«Preveiem que hi hagi una gran quantitat d’acomiadaments en els pròxims mesos perquè està començant a decaure aquest compromís, obrint-se la veda de l’acomiadament», afirma Santiago, que indica a més que un percentatge elevat dels treballadors que se n’aniran a l’atur fins a final d’any es deu al venciment de la limitació jurídica esmentada i un altre percentatge obeeix al fet que l’última pròrroga dels erto no va mantenir les exempcions per a totes les empreses que ja es trobaven en un procediment de força major, sinó només a les de determinats sectors.

A finals de març el Govern, la patronal i els sindicats van firmar el primer acord per als ertos de la Covid. Segons aquest, totes aquelles empreses que s’acollissin a un erto s’havien de comprometre a no efectuar acomiadaments en els sis mesos posteriors a l’acabament de l’erto esmentat. Una contrapartida exigida per l’Executiu i els sindicats a les empreses, atès el cost per a l’erari públic dels ajuts als ertos de la Covid.

En les pròrrogues successives hi va haver una rebaixa del compromís esmentat i l’última interpretació dicta que la companyia podrà efectuar acomiadaments una vegada el treballador objecte de cessament compleixi sis mesos fora de l’erto. I la companyia pot mantenir la suspensió, si la requerís, per a la resta de la plantilla.

Caiguda d’autònoms

A aquests 200.000 o 300.000 treballadors que passaran a engrossir les llistes de l’atur fins a final d’any podrien afegir-se 150.000 empleats més a càrrec de treballadors per compte propi, ja que, segons Santiago, «per cada dos autònoms que cauen, es destrueix un lloc de treball» i la previsió és que desapareguin fins a 300.000 negocis.

Notícies relacionades

Però tot això, precisa el president del Consell General de les Escoles de Gestors Administratius, només seria el primer tram d’acomiadaments que han de venir, ja que, segons ha explicat a Europa Press, hi haurà un segon tram d’acomiadaments cap a febrer-març després de produir-se l’obertura judicial dels concursos de creditors i un tercer tram quan les empreses que es van acollir a crèdits ICO hagin de tornar el principal.

I tot això, ha assenyalat, sense comptar els efectes sobre l’ocupació de les restriccions que s’estan prenent a nivell autonòmic per fer front a la pandèmia, amb reduccions d’aforament en l’hostaleria o fins i tot el tancament de locals.