polítiques comunitàries

Brussel·les prorroga fins al 2021 el marc per rescatar empreses

La Comissió Europea continuarà autoritzant els ajuts d'estat i recapitalització temporals

zentauroepp44367668 european competition commissioner margrethe vestager address190405131751

zentauroepp44367668 european competition commissioner margrethe vestager address190405131751 / YVES HERMAN

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha decidit prorrogar i ampliar el camp d’aplicació del marc temporal d’ajuts d’estat per continuar permetent als governs europeus «atendre les persistents necessitats de les empreses i alhora protegir el mercat únic de la UE», ha anunciat la vicepresidenta, Margrethe Vestager. De moment, la barra lliure, que expirava a finals d’aquest any, es prorroga fins al 30 de juny del 2021, i els ajuts a la recapitalització d’empreses, que havien d’acabar a finals de juny, es podran continuar concedint almenys fins al 30 de setembre del 2021.

L’objectiu de les dues decisions, que es revisaran a mitjans de l’any que ve, és que els governs de la UE continuïn ajudant les seves empreses mentre duri la crisi del coronavirus. A més d’aquesta decisió, la Comissió també ha introduït una altra mesura per permetre als estats membres ajudar les empreses que durant aquest període pateixin una reducció del seu volum de negocis d’almenys un 30 % respecte al mateix període del 2019 a causa de la pandèmia de coronavirus. Aquests ajuts podran utilitzar-se com a contribució a part dels costos fixos dels beneficiaris que els seus ingressos no permeten cobrir, fins a un màxim de 3 milions d’euros per empresa. L’objectiu de la mesura és evitar que es deteriori el seu capital, mantenir la seva activitat i oferir-los una base sòlida per recuperar-se. 

Notícies relacionades

La decisió de l’Executiu comunitari, que va modificar per primera vegada les regles a principis d’abril, també contempla noves possibilitats per a la sortida del capital públic de les empreses recapitalitzades. La modificació adoptada per Brussel·les permetrà a l’Estat retirar-se del capital d’aquestes empreses a través d’una valoració independent, alhora que recupera la seva participació anterior i es mantenen les salvaguardes que garanteixen una competència efectiva en el mercat únic.

Finalment, i atesa la persistent i general falta de capacitat privada suficient per cobrir tots els riscos econòmicament justificables de les exportacions a països de la llista de països amb riscos negociables, la modificació preveu una pròrroga fins al 30 de juny del 2021 de la retirada temporal de tots els països d’aquesta llista, contemplada en la comunicació sobre l’assegurança de crèdit a l’exportació a curt termini.