integració financera

El Sabadell torna a aparèixer a les quinieles de fusions

Els analistes apunten a contactes amb Kutxbank i amb BBVA de cara a possibles operacions

zentauroepp40420192 picture shows  banc sabadell  catalan bank building in barce171005142722

zentauroepp40420192 picture shows banc sabadell catalan bank building in barce171005142722 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

3
Es llegeix en minuts

El Banc Sabadell torna a estar a totes les quinieles en la nova ronda de fusions encoratjada per la crisi del coronavirus i, de moment, la mateixa entitat ha contactat almenys amb BBVA Kutxabank per explorar una possible operació corporativa, segons fonts financeres.

Malgrat aquests contactes preliminars, el Sabadell aclareix que no manté converses formals amb ningú i insisteix que té el seu propi full de ruta per guanyar rendibilitat i crear valor en solitari. Això sí, el banc considerarà «qualsevol opció estratègica» que creï i maximitzi el valor per als accionistes.

A la borsa calen aquestes informacions i els bancs són un dels sectors que més tira de l’índex aquest dilluns. Després d’Unicaja i Liberbank, el Sabadell és un dels que més terreny guanya. 

El grup presidit per Josep Oliu va explorar fa anys la seva unió amb Bankia i l’operació tenia sentit estratègic, a més que generava importants estalvis de costos; al Sabadell ni tan sols li importava que l’Estat entrés al seu capital.

No obstant, la unió no va prosperar perquè el mercat, davant la incertesa del ‘brexit’, va castigar durament l’entitat per la seva presència al Regne Unit i la seva capitalització borsària va quedar per sota de la de Bankia. La fusió deixava llavors de ser una operació entre iguals.

Amb el pas del temps, tot i que Sabadell va millorar els seus nivells de capital i va sanejar TSB, la seva filial britànica, la seva caiguda en borsa al llarg del 2020 va anar refredant la hipotètica fusió amb Bankia, que finalment va trobar la seva sortida amb CaixaBank.

Compres

A partir d’allà, el banc, que al llarg de la seva història ha anat creixent amb èxit a base de compres, entre les quals, la de la CAM, l’antiga caixa alacantina, torna a tenir les dues mateixes opcions: el seu camí en solitari, que pot ser molt complicat si la situació econòmica no millora, o una fusió, expliquen les mateixes fonts.

Els dos grans bancs semblen, a priori, els més ben posicionats per aconseguir el Sabadell, no obstant les cúpules de les dues entitats han insistit públicament que el focus està en el creixement orgànic, basat en el seu propi negoci.

El negoci de pimes del Sabadell, unit a la seva presència a Catalunya, encaixa bé amb Santander, a més que podria trobar sinergies unint les seves filials al Regne Unit, però no sembla la millor opció perquè el gegant presidit per Ana Botín, després de la compra de Popular, té ja una important quota a Espanya.

En el cas de BBVA, la situació és diferent perquè tot i que el banc també ha refredat la possibilitat de portar a terme més compres a Espanya, la seva última operació corporativa va ser l’adquisició fa anys de CatalunyaCaixa i la pressió dels reguladors podria ser més gran que amb Santander.

Des de principis de setembre, sempre segons les fonts financeres consultades per Efe, BBVA té un equip propi fent números pel seu compte sobre Sabadell; des de l’entitat no confirmen aquest fet, però recorden que per obligació amb els seus accionistes el banc estudia les oportunitats que sorgeixin.

Les sinergies podrien ser més que suficients perquè l’operació tingués lògica industrial i financera, però el dubte està en si al BBVA li interessa realment en aquests moments participar en una operació a Espanya i si la cúpula de Sabadell, la mateixa que ha vist multiplicar la mida del banc, encaixaria bé l’absorció.

Notícies relacionades

Davant aquestes incerteses, en les últimes setmanes va començar a publicar-se en diferents mitjans que Kutxabank, centrat en el seu propi grup després de l’absorció al principi de la crisi financera de Cajasur, podria animar-se ara a participar en una operació corporativa tenint en compte la seva forta posició de capital.

I el Sabadell, segons publica ‘El Confidencial’, ha sondejat directament Kutxabank, tot i que l’entitat basca assenyala que no està negociant cap operació corporativa ni té pressa en això, si bé parla «contínuament amb altres entitats i bancs d’inversió sobre el sector».