EL LABERINT CATALÀ

Pere Aragonès: «Aquest any, la caiguda del PIB a Catalunya serà del 10%»

El vicepresident del Govern concedeix a EL PERIÓDICO la seva primera entrevista a un diari com a president substitut

zentauroepp55231343 barcelona      02 10 2020      pol tica   entrevista al vice201003130622

zentauroepp55231343 barcelona 02 10 2020 pol tica entrevista al vice201003130622 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vicepresident del Govern, conseller d’Economia i ara president interí, Pere Aragonès, dibuixa les previsions econòmiques per als pròxims mesos a Catalunya, encara sota els efectes de la pandèmia del coronavirus.

¿Quina gestió poden fer estant en funcions?

Tenim una limitació clara: no podem presentar un projecte de llei de pressupostos, però sí continuar actuant via decret llei. Tenim instruments per defensar que el màxim de fons europeus arribin a Catalunya, que vagin a projectes que generin més oportunitats i més benestar i que ens permetin aprofitar aquesta arribada de recursos, la més gran de les últimes dècades, per enfocar-lo bé.

¿Com pensen atraure’ls?

Tenim els 20 eixos estratègics clarament identificats. A partir d’aquí, posarem en marxa una oficina tècnica que acompanyarà la presentació de projectes. No ho farem sols, ho farà el país. Hi participarà el Govern i presentarem alguns projectes que, fins i tot, puguin ser en aliança amb altres territoris europeus.

021020 perearagones2 16 9 elperiodico / periodico

¿Mantenen les previsions econòmiques?

Estem revisant les que vam fer a l’abril. Seran pitjors. Aquest any hi haurà una caiguda del PIB del 10% i l’any que ve hi haurà una recuperació important, però sense tornar al nivell previ a la crisi fins al 2022.

Van prometre una ajuda de 300 euros per als pares afectats per quarantenes dels fills, però no l’han aprovada.

Avui tenim 27.000 confinats a la comunitat educativa, dels quals gairebé 1.000 són docents i la resta, alumnes. Això significa que hi ha unes 26.000 famílies afectades i el Govern espanyol no els ha donat cap resposta. Treballem per posar-la en marxa i serà una ajuda permanent.

¿En quina mesura afecta la crisi a les finances públiques?

Estem en una situació en què és important bolcar tots els recursos en l’economia real. Farem una gestió valenta però, alhora, prudent. Aquest any tindrem un dèficit que serà al voltant de l’1% del PIB. En tot cas, la meva preocupació és com afrontar el 2021.

«Farem una gestió valenta però, alhora, prudent. Aquest any tindrem un dèficit de l’1% del PIB»

¿Per què?

El 2020, la caiguda d’ingressos s’ha pal·liat amb el fons Covid, però de cara a l’any que ve, no és només que el Govern espanyol digui que no posa dèficit, sinó com finançar-lo.

Al juny van superar els 80.000 milions de deute.

Una part de la reducció del pes del deute vindrà del creixement econòmic, com hem fet en els últims anys. Però la solució de veritat serà política, quan recaptem tots els impostos que es paguen a Catalunya.

Notícies relacionades

¿S’allunya la possibilitat de finançar-se al mercat?

En els últims anys hem fet un gran esforç en les finances i les agències de ràting ens han situat amb «perspectiva estable» o positiva. En tot cas, els horitzons que hi podia haver al gener o el febrer de recórrer al mercat han quedat alterats per la pandèmia.