Abans del 20 d'octubre

Les empreses en erto hauran de tornar a contactar amb el SEPE perquè els seus treballadors cobrin l'atur

Les empreses que segueixin en erto hauran de presentar abans del 20 d'octubre una nova sol·licitud col·lectiva a les oficines d'ocupació per renovar la prestació dels seus empleats

sepe-1

sepe-1 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les empreses que continuïn en erto hauran de tornar a contactar amb el SEPE perquè els seus treballadors continuïn cobrant la prestació d’atur. I hauran de fer-ho abans del 20 d’octubre. Així ho recull el reial decret amb els detalls de la quarta pròrroga dels ertos de la Covid fins al 31 de gener del 2021 publicada aquest dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Les companyies que es mantinguin en un expedient de suspensió hauran de fer una nova sol·licitud col·lectiva a les oficines públiques d’ocupació, especificant quins treballadors segueixen en erto i si aquest és de tota la jornada o parcial.

Prestacions i poder adquisitiu

La renovació dels ertos fins al gener del 2021 manté les prestacions i el poder adquisitiu dels treballadors afectats. No obstant, perquè els imports de les pagues no descendissin del 70% al 50% de la base reguladora a partir dels sis mesos, el Ministeri de Treball ha hagut d’introduir una modificació extraordinària que bloqueja l’esmentat descens. I per gestionar-lo, la via per la qual ha optat el departament liderat per Yolanda Díaz és que les empreses tornin a presentar les sol·licituds col·lectives per atur. 

La fixació del 20 d’octubre obeeix a la voluntat de no interrompre la cadena de pagaments, d’un mes a l’altre. Ja que el SEPE tanca la nòmina de prestacions a pagar el dia 25 de cada mes i si les empreses presentessin la seva sol·licitud col·lectiva posteriorment a l’esmentada data, els seus treballadors no cobrarien la seva prestació d’atur fins, com a mínim, al mes següent. Segons càlculs de la Seguretat Social, actualment queden en un expedient de suspensió prop de 600.000 treballadors. 

Retard en el cobrament

Notícies relacionades

La renovació de les sol·licituds col·lectives comportarà un esforç extra a assumir per les oficines d’ocupació, que actualment ja gestionen una forta càrrega de treball. Fins al punt que les persones que es queden a l’atur al setembre no cobraran la seva prestació fins al novembre, segons expliquen treballadors del SEPE. No obstant, aquestes mateixes fonts descarten que aquestes noves sol·licituds per atur desemboquin en un col·lapse de les oficines públiques d’ocupació.

Les empreses que desafectin alguna o totes les persones treballadores, hauran de comunicar a l’entitat gestora la baixa en la prestació dels que deixin d’estar afectades per les mesures de suspensió o reducció amb caràcter previ a la seva efectivitat. Les empreses que decideixin renunciar amb caràcter total i definitiu a l’expedient de regulació temporal d’ocupació hauran igualment d’efectuar la comunicació referida.