Debat territorial

Fernández-Lasquetty: «Madrid és la regió més solidària»

El conseller d'Hisenda madrileny defensa que la comunitat és la que més aporta a 'la caixa comuna'

zentauroepp54843208 lasquetty200909140151

zentauroepp54843208 lasquetty200909140151 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Pilar Santos

«Madrid no es beneficia de l’‘efecte capitalitat’, ja que portem sent capital d’Espanya des de fa segles (any 1561)», argumenta el conseller d’Hisenda de la Comunitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, en declaracions a EL PERIÓDICO. Quan es refereix a l’auge que ha cobrat la regió en els últims anys, que li ha portat a donar el sorpasso a Catalunya com a primera autonomia per PIB, Fernández-Lasquetty troba arguments en les polítiques econòmiques desenvolupades pels governs regionals del PP en els últims anys amb gran protagonisme de les rebaixes impositives.

Ja en una recent entrevista amb EL PERIÓDICO, el conseller rebutjava les acusacions de ‘dúmping fiscal’ i competència deslleial. «Deslleial, no ho és. Tenim les mateixes regles, els mateixos impostos, la mateixa capacitat per apujar-los o abaixar-los», afirma. Ara afegeix que, lluny de ser deslleial, «Madrid és la regió més solidària, la que més aporta a la caixa comuna del finançament autonòmic, amb la qual es financen els serveis públics de la resta de les comunitats autònomes, inclosa València».

El conseller es refereix a l’aportació que fan totes les comunitats del 75% dels seus corresponents ingressos tributaris al Fons de Garantia perquè totes les autonomies tinguin el mateix nivell de recursos per habitant per al finançament dels serveis públics essencials, entenent la sanitat, l’educació i els serveis socials. Totes les comunitats aporten a aquest fons en funció de la seva capacitat, i obtenen fons d’ell en funció de la seva necessitat. Hi ha tres autonomies que aporten al fons més del que n’extreuen d’ell (Madrid, Catalunya i Balears), mentre que amb la resta succeeix al contrari.

Amb dades del 2018, Madrid va fer una aportació neta de 4.039 milions al Fons de Garantia; Catalunya, de 1.517 milions, i les Balears, de 390 milions. Andalusia figura com la primera beneficiària neta d’aquest fons (4.774 milions), seguida de les Canàries (2.833), Galícia (1.502). Castella-la Manxa (1.248) i València (1.141 milions).

Notícies relacionades

¿És compatible la pràctica de competència fiscal deslleial de la qual s’acusa Madrid amb ser la regió més solidària? Sí, des del punt de vista del Francisco Pérez, coautor de l’informe del IvieLAB sobre l’‘efecte capitalitat’ de Madrid, en què es planteja la conveniència de frenar les competències de la comunitat madrilenya d’abaixar impostos. 

«La solidaritat de Madrid a través del Fons de Garantia és un fet; cosa que no es pot dir de les comunitats forals, que no han d’aportar a aquest fons,» remarca el catedràtic de la Universitat de València. «Però una cosa és allò que el sistema de finançament autonòmic preveu en matèria de solidaritat, i una altra qüestió és la presa de decisions que tenen conseqüències no desitjades sobre les bases imposables d’altres autonomies. Madrid hauria d’evitar aquestes pràctiques», afegeix Francisco Pérez, que evita, en tot cas, parlar de «competència deslleial».