tributació polèmica

Brussel·les recorre l'anul·lació de la multa de 13.000 milions a Apple

La vicepresidenta Margrethe Vestager afirma que la sentència del Tribunal de la UE de juliol conté «errors de dret»

Diu que si l'Estats membres concedeixen determinats avantatges fiscals a les multinacionals es distorsiona la competència

Brussel·les recorre l’anul·lació de la multa de 13.000 milions a Apple

zentauroepp44367668 european competition commissioner margrethe vestager address190405131751

zentauroepp44367668 european competition commissioner margrethe vestager address190405131751 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Brussel·les contraataca la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que a mitjans de juliol va anul·lar la històrica decisió adoptada per l’Executiu comunitari el 2016 en què va imposar l’obligació a Apple de pagar a la hisenda d’Irlanda 13.000 milions d’euros –més interessos– per impostos no pagats a l’illa entre el 2003 i el 2014 gràcies a exempcions fiscals selectives considerades il·legals per Brussel·les. «La Comissió Europea ha decidit apel·lar davant el Tribunal de Justícia de la UE la decisió de juliol del 2020 sobre el cas dels ajuts estatals d’Apple a Irlanda», ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta de la Comissió, Margrethe Vestager.

Segons la sentència, emesa el 15 de juliol, l’Executiu comunitari no va demostrar durant el procés, de manera jurídicament suficient, que els acords fiscals entre la multinacional de la poma i el Govern irlandès amaguessin avantatges econòmics selectius i, per tant, ajuts públics il·legals. Una conclusió que Brussel·les rebat. «La Comissió considera respectuosament que en la seva sentència el Tribunal General ha incorregut en una sèrie d’errors de dret. Per aquesta raó la Comissió arribarà aquest tema davant el Tribunal de Justícia de la UE», ha anunciat la danesa.

La resolució, sosté, planteja «importants qüestions jurídiques» sobre l’aplicació de les normes sobre ajuts d’estat en els casos de planificació fiscal. «Assegurar-se que totes les empreses, grans i petites, paguin la seva part justa d’impostos continua sent una de les principals prioritats de la Comissió». En aquest sentit, recorda que «el Tribunal General ha confirmat en repetides ocasions el principi que, si bé els Estats membres tenen competència per determinar la seva legislació fiscal, ho han de fer-ho respectant la legislació de la UE, incloent-hi les normes sobre ajuts estatals». 

Pagar la part justa

Notícies relacionades

«Si els Estats membres atorguen a determinades empreses multinacionals avantatges fiscals que no estan a disposició dels seus rivals, això perjudica la competència lleial a la Unió Europea, incomplint les normes sobre ajuts estatals», es reafirma Brussel·les que avisa que continuarà utilitzant «totes les eines a la nostra disposició per garantir que les empreses paguin la seva part justa d’impostos». 

Altrament, sosté Vestager en una declaració per escrit, «la hisenda pública i els ciutadans es veuran privats de fons per a inversions molt necessàries, la necessitat dels quals és encara més necessària ara per recolzar la recuperació econòmica d’Europa». En aquest sentit, assegura que Brussel·les continuarà fent «esforços per implementar la legislació adequada per abordar les llacunes i garantir la transparència» en el procés. Hi ha més feina per fer, fins i tot per assegurar-se que totes les empreses, incloses les digitals, paguin la part que els correspon dels impostos on han de fer-ho».